Απειλή για τη ΔΕΗ και την οικονομία της χώρας χαρακτήρισε την επιβάρυνση της επιχείρησης από την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Παναγιωτάκης,, ενώ παράλληλα έθεσε εκ νέου, εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα άρσης της υποχρέωσης της ΔΕΗ να αποδίδει το ΕΤΜΕΑΡ, πρώην ειδικό τέλος ΑΠΕ, το οποίο περιλαμβάνεται στου λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και όταν δεν το εισπράττει.
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ. Παναγιωτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στο κόστος αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, το οποίο το 2015 αναμένεται να φθάσει στα 280 εκατ. ευρώ με ενδεικτική τιμή των πιστοποιητικών τα 7,5 ευρώ/τόνο εκπεμπόμενου CO 2, ενώ το 2014 η ΔΕΗ είχε καταβάλει 220 εκατ. ευρώ.
Λίγο μετά την τοποθέτησή του στην ηγεσία της ΔΕΗ ο κ. Παναγιωτάκης είχε ζητήσει να βρεθεί τρόπος προκειμένου να απαλλαγεί η ΔΕΗ από την υποχρέωση αγοράς δικαιωμάτων ρύπων. Επίσης είχε προτείνει να αναθεωρηθεί το καθεστώς συλλογής και απόδοσης του ΕΤΜΕΑΡ, ώστε να πάψει η υποχρέωση της επιχείρησης να το αποδίδει ακόμα και όταν δεν το εισπράττει.
Στην ομιλία του στη γενική συνέλευση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι “οι κίνδυνοι για το εγγύς μέλλον είναι πολύ μεγάλοι” εξ αιτίας των δαπανών για το CΟ 2, αποκαλύπτοντας ότι στην τιμή των 7,5 ευρώ/τόννο η επιβάρυνση της λιγνιτικής παραγωγής είναι περίπου 11 ευρώ/MWh.
Xαρακτήρισε την κατάσταση ως απειλή για την εταιρία και την εθνική οικονομία, τονίζοντας ότι εκτός των άλλων υφίσταται αθέμιτος ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες, που δεν πληρώνουν πιστοποιητικά για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.
Τον Οκτώβριο του 2014 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα στις χώρες των οποίων το ΑΕΠ το 2013 ήταν κάτω από το 60% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ. Τότε το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν στο 62% του μέσου όρου με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορέσει να επωφεληθεί από το μέτρο, παρότι ήταν η μοναδική με αυτά τα επίπεδα ΑΕΠ που διέθετε λιγνίτη.
Ο κ. Παναγιωτάκης είχε θέσει το θέμα στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια λύση.
Ας σημειωθεί ότι οι ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες στην ΕΕ και οι μεγάλες βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν πιστοποιητικά εκπομπής ρύπων βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών για τη μείωση του CO 2 και την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Κιότο.
Στην αύξηση των προβλέψεων της ΔΕΗ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχουν φθάσει στα 1,9 δισ. ευρώ, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η θεαματική αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ στο 1 δισ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ το 2011.
Η αύξηση αυτή σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο βαθμό επεκτασιμότητας της ΔΕΗ, παρότι δεν αποτελεί έσοδο της ΔΕΗ, αφού η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να το αποδίδει ανεξαρτήτως του αν το εισπράττει ή οχι.
Το 2014 το 47,8% των συνολικών εσόδων της επιχείρησης απορροφήθηκε από τις δαπάνες καυσίμων, αγορών ενέργειας και πιστοποιητικών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, έναντι 49,8% το 2013. Συνολικά οι δαπάνες για αγορές ενέργειας το 2014 απορρόφησαν το 25,1% των εσόδων από 26,7% των εσόδων το 2013.