Ακόμα και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να εκδοθεί, το Χρηματιστήριο δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει εάν δεν υπάρξει η πολιτική απόφαση. Την άποψη αυτή εξέφρασαν οι χρηματιστές σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από το συνδικαλιστικό τους όργανο, τον Σύνδεσμο Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), τονίζοντας ότι το πρόβλημα εστιάζεται σε δύο παράγοντες που δεν επιτρέπουν την άμεση επανεκκίνηση των συναλλαγών: Πρώτον, η Τράπεζα της Ελλάδος ανησυχεί μήπως φύγουν κεφάλαια στο εξωτερικό από τις συνεχείς πωλήσεις και δεύτερον μία αγορά, δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο με πωλητές! Εκτός του ότι οι χρηματιστές, όπως ανέφερε ο πρόεδρός τους κ. Σπ. Κυρίτσης, θέλουν 100% ελεύθερες συναλλαγές στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, συζητούν να μπουν αρχικά κάποιοι περιορισμοί μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα και η εμπιστοσύνη. Ήδη, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις περί μειωμένου ωραρίου λειτουργίας, περιορισμός στις διακυμάνσεις των μετοχών, δηλαδή στο limit up και στο limit down και αναστολή για κάποιο διάστημα, στη διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών.
Μέσα στο επόμενο διήμερο, όπως ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επαναλειτουργία της αγοράς, αλλά είναι θέμα του αρμόδιου υπουργού κ. Ε. Τσακαλώτου να δώσει το ok. Με την Πράξη, η αγορά θα μπορούσε να ξεκινήσει την επόμενη μέρα ή το αργότερο σε δύο – τρεις μέρες.
Μία άλλη σκέψη ήταν να ξεκινήσει η αγορά με τα πιστωτικά υπόλοιπα των χρηματιστηριακών. Το ποσό αυτό υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ μέχρι το κλείσιμο της αγοράς στο τέλος Ιουνίου και με τις καταθέσεις που έγιναν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, το ποσό αυτό έχει κατέλθει στα 30 εκατ. ευρώ!
Ο κ. Κυρίτσης είπε ακόμα ότι όσο είναι κλειστό το Χρηματιστήριο , «χάνουμε το διεθνή μας χαρακτήρα, αφού πολλές Ελληνικές μετοχές βρίσκονται μέσα σε διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες, όπως ο MSCI και ο FTSE». Σημειωτέον, ότι μέχρι την Παρασκευή οι εν λόγω οίκοι έχουν απειλήσει με υποβαθμίσεις την αγορά μας, που σημαίνει ότι όταν ανοίξει οι ξένοι επενδυτές θα ξεσκαρτάρουν ότι έχουν από Ελληνικούς τίτλους, ενώ η επανάκτηση της εμπιστοσύνης θα πάρει χρόνια. Ταυτόχρονα, εισηγμένες με διεθνή δραστηριότητα, όπως η Folli Follie, ο Mυτιληναίος, η Jumbo κ.ά., είναι πολύ πιθανό να αποχωρίσουν από το Χ.Α. και να εγγραφούν σε ξένα χρηματιστήρια που θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασεις στις αγορές χρήματος και τις ξένες τράπεζες για χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους.
Από την άλλη, όσο είναι κλειστό το Χ.Α. χάνει και το Δημόσιο. Ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες που το Χ.Α. είναι κλειστό, το Δημόσιο χάνει σε φόρους περί το 1- 1,5 εκατ. ευρώ και περίπου 3 εκατ. ευρώ είναι οι απωλεσθείσες προμήθειες των χρηματιστηριακών εταιρειών, αφού δεν γίνεται καμία πράξη. Ως γνωστόν, οι χρηματιστηριακές εταιρείες και οι ΑΕΠΕΥ «ζουν» από τις προμήθειες.