Την έχουν αποκαλέσει... Δρακουλέσκου ή «δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο». Είναι η Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου η οποία... αναβαθμίστηκε και από την τρόικα της Κύπρου αναλαμβάνει την τρόικα της Ελλάδας που ξεκινά δουλειά τις επόμενες ημέρες. Η κ. Βελκουλέσκου αναμένεται να είναι η νέα επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην τρόικα που θα είναι στην Ελλάδα και θα κάνει την αξιολόγηση. Θα πάρει τη θέση του Ρίσι Γκογιάλ καθώς έχει γνώση της ελληνικής πραγματικότητας αφού συμμετείχε και στο παρελθόν στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.
Ηταν εκ των συντακτών έκθεσης που είχε δημοσιοποιηθεί το καλοκαίρι του 2009 την οποία και συνυπέγραφε, μεταξύ άλλων, και ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Μπ. Τράα.
Το βαφτιστικό της όνομα, Ντέλια, προδίδει την αγάπη των γονιών της για την Αρχαία Ελλάδα. Ανάγεται στη Δηλία Αρτέμιδα. Αποτελεί προσδιοριστικό του τόπου όπου γεννήθηκε η θεά του κυνηγιού, τη Δήλο.
Από τα βιογραφικά στοιχεία της που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο γνωρίζουμε ότι η Ντέλια Μοράου γεννήθηκε το 1975. Το 1992 τέλειωσε το λύκειο Γκέοργκε Λαζάρ στο οποίο φοιτούσαν τα παιδιά της νομενκλατούρας του Βουκουρεστίου. Χάρη σε υποτροφία που κέρδισε έφυγε για σπουδές στην Αμερική, και πήρε πτυχίο απ' το γυναικείο κολέγιο Ουίλσον το 1997.
Εκείνα τα χρόνια γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο Βίκτορ Βελκουλέσκου, φοιτητή τότε στη σχολή Βιολογίας του Stanford. Σήμερα ο δρ. Βελκουλέσκου είναι ένας από τους πιο σπουδαίους Ρουμάνους επιστήμονες.
Η σκληρή τεχνοκράτισσα άφησε εποχή στην Κύπρο λόγω των θέσεών της με αποτέλεσμα η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» να της δώσει το όνομα... «Δρακουλέσκου». Η Βελκουλέσκου έχει κερδίσει τη φήμη «σκληρής» μονεταρίστριας εξαιτίας των εργασιών και των μελετών που έχει εκπονήσει. Από το 2002 έως το 2011 έχει υπογράψει τουλάχιστον 14 μελέτες.
Έχουν θεματολογία που φανερώνει την εξειδίκευση της Βελκουλέσκου σε θέματα μακρο-οικονομίας, όπως η σύνδεση της γήρανσης του πληθυσμού με τα προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων. Θεωρείται ο ιθύνων νους για το σχέδιο σταδιακής απόλυσης 150.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μνημόνιο. Για την κρίση εντός της ΕΕ εκπόνησε το 2010 την μελέτη «Μερικοί δυσάρεστοι αριθμητικοί δείκτες για τα δημόσια οικονομικά της Ευρώπης».
Από το 2002 έως το 2011 έχει υπογράψει τουλάχιστον 14 μελέτες. Μάλιστα θεωρείται ο ιθύνων νους για το σχέδιο σταδιακής απόλυσης 150.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μνημόνιο.