Αποφάσεις για το μέλλον της Forthnet, και της Cyta Ελλάδος αλλά και αλλαγές στην ΕΕΤΤ, η οποία παραμένει ακέφαλη από το τέλος Ιανουαρίου και ο διορισμός προέδρου αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσουν σημαντικά ζητήματα.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και η εκχώρηση του φάσματος συχνοτήτων στα 700 MHz από την οποία η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει έσοδα 350 εκατ. ευρώ το 2016. Κάτι που δεν θα είναι ιδιαίτερα απλό, με δεδομένο ότι το 2014 οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πλήρωσαν 380 εκατ. ευρώ για φάσμα συχνοτήτων και πλέον δεν είναι εύκολη η εκταμίευση τέτοιων ποσών.
Από την άλλη παγώσει έχει το θέμα της Forthnet, καθώς Vodafone και Wind δεν βιάζονται πια για να καταθέσουν τη δεσμευτική πρότασή τους και έχουν δώσει έμφαση στα εσωτερικά τους. Η Vodafone βρίσκεται σε φάση πλήρους απορρόφησης της hellas online, ενώ η Wind όσον αφορά στην ευρυζωνικότητα κινείται ανοδικά και με ρυθμούς υψηλότερους από τους ανταγωνιστές της, ενισχύοντας το μερίδιό της. Στο πεδίο της Forthnet, για άλλη μια φορά οι εξελίξεις από το εξωτερικό την επηρεάζουν. Η αραβική Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ) θα προχωρήσει άμεσα στη διάθεση της συμμετοχής του 60% που κατέχει στην Go. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε αλλάζουν οι ισορροπίες στη Forthnet, δεδομένου ότι η Go ελέγχει εμμέσως σημαντικό ποσοστό στην ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Συγκεκριμένα, ο κυρίαρχος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Μάλτας ελέγχει το 50% της κυπριακής Forgento, η οποία με τη σειρά της ελέγχει το 44% στη Forthnet. Το υπόλοιπο 50% της Forgentο ελέγχεται από την αραβική EIT. Θεωρητικά η Go ελέγχει εμμέσως το 22% της Forthnet.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η αραβική EIT που ελέγχεται από το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Ντουμπάι, Dubai Holdings, αποεπενδύει από όλες τις επενδύσεις της και σίγουρα θα ήθελε να έχει πουλήσει και τη Forthnet (44%), αλλά δεν το κατάφερε λόγω των εξελίξεων.
Στην Cyta Ελλάδος καθήκοντα γενικού διευθυντή αναμένεται να αναλάβει στο τέλος Σεπτεμβρίου ως γενικός διευθυντής ,ο μέχρι τώρα διευθυντής εξυπηρέτησης πελατών της Cyta Κύπρου, Νίκος Χαραλάμπους
Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην Κύπρο η διαδικασία για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη Cyta Κύπρου και με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν σε σχέση με την θυγατρική της στην Ελλάδα.
Πιθανοί ενδιαφερόμενοι θεωρούνται εταιρείες από το Ισραήλ και άλλες χώρες, αλλά και οι Deutsche Telekom – Vodafone (συνεργάζεται ήδη με τη Cyta για την κινητή τηλεφωνία) δύο εταιρείες με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα, κάτι που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς γύρω από την αποκρατικοποίηση του κυπριακού οργανισμού.