Στο στόχαστρο των θεσμών μπαίνει για τα καλά το ΕΚΑΣ, καθώς στοιχεία που επεξεργάσθηκαν χθες τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν πως οι δαπάνες για την καταβολή του επιδόματος καταγράφουν μεγάλες αποκλίσεις. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επιταχύνει το «κούρεμα» των πιο εύρωστων οικονομικά δικαιούχων του επιδόματος που σε πρώτη φάση έχει προσδιοριστεί για τον Μάρτιο του 2016.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του επτάμηνου Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015 η συνολική δαπάνη για το ΕΚΑΣ θα ανέλθει εφέτος στα 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20% υψηλότερα από την αρχική πρόβλεψη. Η απόκλιση αυτή είναι «επαναλαμβανόμενη», καθώς και το 2014 το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για ΕΚΑΣ ήταν στα 720 εκατ. ευρώ, 200 εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι του αρχικού στόχου του περυσινού έτους.
Τα κλιμάκια των θεσμών εξετάζοντας χθες διεξοδικά τις ασφαλιστικές δαπάνες, εξέφρασαν προβληματισμό για τον ρυθμό αυξήσεως των δικαιούχων του επιδόματος.
Σημειώνεται πως η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου προβλέπει την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους ως το τέλος του 2019. Το πρώτο κύμα περικοπών προβλέπεται τον Μάρτιο του 2016,οπότε θα θιγεί το 20% των δικαιούχων με ειδικά κριτήρια που θα πρέπει να προσδιορισθούν έως τότε.
Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι το πρώτο «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ να αφορά στους εισοδηματικά εύρωστους δικαιούχους του επιδόματος. Ωστόσο, εγκυμονεί πλέον ο κίνδυνος τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM να ζητήσουν την ταχύτερη επιβολή του «κουρέματος», ήτοι να μην ισχύσει από τον Μάρτιο, αλλά από τον Ιανουάριο του 2016 ή και νωρίτερα.
Οι προθέσεις του θα καταδειχθούν σε σύσκεψη που θα γίνει το Σάββατο το πρωί με τη συμμετοχή των επικεφαλής των κλιμακίων.
Έρχεται η Ντέλια...
Τη συνέχιση της στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα μέσω μιας τρίτης δανειακής διευκόλυνσης αποφάσισε χθες Τετάρτη το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Οι εκτελεστικοί διευθυντές του Ταμείου εξέτασαν το αίτημα που απέστειλε την προηγούμενη Παρασκευή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Ταμείο για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, αίτημα το οποίο η Ελλάδα υπέβαλε στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έλαβε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου.
Η Ευρώπη -μη θέλοντας να επαναλάβει το λάθος του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας στο οποίο δεν υπήρχε χρονική ταύτιση του ευρωπαϊκού σκέλους με αυτό του ΔΝΤ (το ευρωπαϊκό έληγε το Δεκέμβριο του 2014 και του Ταμείου τον Φεβρουάριο του 2016)- συμπεριέλαβε στις υποχρεώσεις της Ελλάδας την υποβολή αιτήματος για νέο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντί της επέκτασης της ήδη εγκριμένης χρηματοδότησης (ύψους 16 δισ. ευρώ). Έτσι, ο στόχος είναι και τα δύο προγράμματα, του ESM και του ΔΝΤ, να εκπνέουν στο τέλος του 2018.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιτάχθηκε αρχικά στην τριετή παράταση της παρουσίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα , ωστόσο αναγνωρίζοντας το ρόλο του Ταμείου ως μοχλό πίεσης στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους τελικά «ενέδωσε».
Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή έγκριση του ελληνικού αιτήματος από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ επέτρεψε στην επικεφαλής του κλιμακίου για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου να αναχωρήσει για την Αθήνα, στην οποία αναμένεται να αφιχθεί σήμερα.
Η κ. Βελκουλέσκου και η ομάδα της θα αποτυπώσουν τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, θα προχωρήσουν σε προβλέψεις για το μεσοπρόθεσμο διάστημα και θα καταλήξουν στις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας έως το 2018.
Στη βάση αυτή θα προκύψει και το ποσό του νέου δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, το οποίο πληροφορίες τοποθετούν άνω των 16 δισ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί πως η έγκριση του νέου δανείου προς την Ελλάδα από το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα γίνει μετά τις 3 Σεπτεμβρίου – οπότε θα επανέλθει σε κανονική δραστηριότητα μετά τις θερινές διακοπές- με την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις που απορρέουν από το καταστατικό του Ταμείου, αρχής γενομένης από τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σημειώνεται πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ είναι επιφορτισμένο, μεταξύ άλλων, με την τεχνική τεκμηρίωση των τρόπων που θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Χθες η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εστίασε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ως βασικό παράγοντα για την επιτυχία του νέου προγράμματος.
Όπως είπε, άλλοι βασικοί παράγοντες είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας εκ μέρους της Ελλάδας, η διασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης της χώρας έως ότου εξέλθει εκ νέου στις αγορές και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Στην Αθήνα θα βρεθεί αύριο και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ καθηγητής Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με την κυβέρνηση για τα θέματα του Ταμείου.