Η πραγματική διαφορά δανειστή και δανειζόμενου προκύπτει αβίαστα αν ρίξει κανείς μια ματιά στον δείκτη της ανεργίας. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει μεταξύ των χωρών της Ευρώπης το ρεκόρ ανεργίας, με ποσοστό 25,6%, ενώ η Γερμανία έχει μόλις 4,7% που αποτελεί φυσικά την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Περισσότερα από 4,7 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι (κάτω των 25) παρέμειναν εκτός αγοράς εργασίας κατά το μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.
Από αυτούς, τα 3,2 εκατομμύρια είναι πολίτες της Ευρωζώνη. Σε μια ακόμη πιο ειδική ανάλυση καταδεικνύεται πως το πρόβλημα είναι έντονο και κοινωνικά απορυθμιστικό για τις χώρες του Νότου που υφίστανται το μεγαλύτερο «κύμα» της ανεργίας.
H Εurostat εκτιμάει ότι συνολικά 23,3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι βρέθηκαν εκτός εργασίας – από αυτά, τα 17,8 εκατομμύρια είναι πολίτες χωρών της Ευρωζώνης.
Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται η Γερμανία (μόλις 4,7%) και ακολουθεί η Τσεχία (4,9%). Τα υψηλότερα ποσοστά, όπως ήταν αναμενόμενο, ανήκουν στην Ελλάδα (25,6%) και ακολουθεί η Ισπανία (22,5%). Για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις, για το ίδιο χρονικό διάστημα, η ανεργία στις ΗΠΑ έφτανε μόλις στο 5,3%. Ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε στα επίπεδα της προηγούμενης μελέτης (11,1%), ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 0,2%. Επίδοση που απέχει πολύ από το στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2014, η ανεργία υποχώρησε σε 21 χώρες, αυξήθηκε σε πέντε και παρέμεινε σταθερή σε Γαλλία και Κύπρο.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Λιθουανία, Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο Βέλγιο, Ρουμανία, Ιταλία, Αυστρία και Φινλανδία.
Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διατηρήθηκε σταθερό τόσο στην Ευρωζώνη (10,9%) όσο και στην Ε.Ε. (9,5%) έναντι του Μαΐου, ενώ στις γυναίκες αυξήθηκε στο 9,8% στην Ε.Ε. και διατηρήθηκε στο 11,3% στην Ευρωζώνη.