Oύτε ημέρα για χάσιμο δεν έχει ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, καθώς 8 δράσεις του 3ου Μνημονίου αφορούν στην Ενέργεια και θα πρέπει να δρομολογηθούν εντός του Σεπτεμβρίου. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ήδη συγκροτήσει ομάδες εργασίας για τη μετάβαση στο μοντέλο ΝΟΜΕ και και τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ και ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ.Γκόλιας συνέστησε πρόσφατα πέντε επιτροπές στο υπουργείο για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα του μνημόνιου.
Σε περίπτωση που επιστρέψει ο κ. Πάνος Σκαρλάτης στο υπουργείο, που είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τότε οι χρόνοι μπορεί να μην χαθούν. Εάν όμως υπάρξει αλλαγή -και το ενδεχόμενο της καραμπόλας…με άλλα στελέχη δεν έχει εκλείψει εντελώς , τότε τα περιθώρια γίνονται ασφυκτικά.
Η ομάδα εργασίας της ΡΑΕ “δουλεύει” ήδη πάνω στην ελάχιστη τιμή των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τη ποσότητα του ηλεκτρισμού που θα δοθεί σε ιδιώτες προμηθευτές. Όμως ο καθορισμός της ελάχιστης τιμής ανήκει στις αρμοδιότητες του νέου υπουργού. Παράλληλα ασχολείται με το προσωρινό και το μόνιμο σύστημα αμοιβής των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών. Το μεταβατικό μοντέλο καλύπτει τις πληρωμές προς τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες για το διάστημα Μάιου -Οκτωβρίου, ενώ ο μόνιμος μηχανισμός θα έχει διάρκεια από 3 ως 5 χρόνια.
Το σύστημα αυτό αντικαθιστά επί της ουσίας τα παλαιά ΑΔΙ.
Στα προαπαιτούμενα εντάσσονται ακόμα η κατάργηση της έκπτωσης 20% της ΔΕΗ προς τις μεγάλες βιομηχανίες, καθώς και η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου .
Το κεφάλαιο που σχετίζεται με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρισμού καλύπτεται στη φάση αυτή από το μοντέλο ΝΟΜΕ και τις δημοπρασίες.
Όσο για τα ισοδύναμα στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ η νέα ηγεσία του υπουργείου θα πρέπει σύντομα να τα αποκαλύψει και να πετύχει την έγκριση τους από τους δανειστές, διαφορετικά θα οδηγηθεί στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, το οποίο σήμερα ανήκει στην ΔΕΗ.
Σε τελικές αποφάσεις ο νέος υπουργός θα πρέπει να καταλήξει και για δύο ακόμα ζητήματα που εκκρεμούν: Την αξιολόγηση των προσφορών στον διαγωνισμό για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, καθώς και στις διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση των προσφορών που έχουν κατατεθεί για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.
Ακόμα εκκρεμεί και το ζήτημα της ολοκλήρωσης της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους της Socar, με την κρατική εταιρία του Αζερμπαιζάν να έχει δηλώσει ότι θα περιμένει τη νέα ηγεσία του υπουργείου για τα περαιτέρω.