Όπως τόνισε και χθες το b.e. ο βασικότερος λόγος απωλειών της αγοράς είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών. Πρόκειται για διαδικασία, σύμφωνα με την αγορά, εξαιρετικά πολύπλοκη με βαθιά την ανησυχία εκ μέρους των ξένων funds, που καλούνται να βάλουν λεφτά και πάλι μετά τα 13 δις. ευρώ που «έριξαν» την Άνοιξη του 2014. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται και πάλι στη χώρα μας ο μεγαλομέτοχος της Eurobank κ. Πρεμ Γουάτσα, ιδιοκτήτης του fund Fairfax. Σημειωτέον, ότι οι συζητήσεις των διοικήσεων των τραπεζών με τους ξένους διαχειριστές έχουν ξεκινήσει ήδη. Το πρόβλημα είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πάρει χρόνο και ενδεχομένως ολοκληρωθεί μετά τα Χριστούγεννα του ’15, αρχές ου ερχόμενου χρόνου. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι οι ξένοι αν συμμετάσχουν, θέλουν τώρα, που οι τιμές είναι ακόμα χαμηλές, χωρίς να γίνει διάκριση ανάμεσα στο ΤΧΣ και τα funds. Αυτό, διότι κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση θα συμμετάσχει το ΤΧΣ και εν συνεχεία, μέσω book building οι ξένοι. Το τρίτο πρόβλημα είναι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει ορκιστεί, τα προβλήματα στις μεταρρυθμίσεις και οι καθυστερήσεις λόγω εκλογών έχουν φέρει σε πραγματικό αδιέξοδο την οικονομία, ενώ τα τραπεζικά γκισέ εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά. Το δε μήνυμα που παίρνουν οι ξένοι, είναι ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, αντί να ασχολούνται με τη συγκρότηση ενός σφιχτού και λειτουργικού υπουργικού συμβουλίου, ασχολούνται με το αν θα γίνει υπουργός ο… κ. Τέρενς Κουίκ και ο κ. Ν. Νικολόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες υπέστησαν ένα ακόμα σοκ την Τρίτη με πτώση μεγαλύτερη του 8% και όλα δείχνουν ότι αν η κυβέρνηση δεν αρχίσει να… κυβερνάει και μάλιστα γρήγορα η αγορά δεν θα δύναται να προεξοφλήσει τίποτε το θετικό.
Από εκεί και πέρα εξωγενείς παράγοντες όπως το σκάνδαλο με τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα της Volkswagen κλυδωνίζει την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, αλλά και τα χρηματιστηριακά ταμπλό της Γηραιάς Ηπείρου. Πάνω από 2% ανέρχονται οι απώλειες στο Λονδίνο, 1,5% στο Παρίσι, ενώ πτωτική είναι η κίνηση και στη Wall με απώλειες άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας .
Στα δικά μας από τον 25άρη, διασώθηκαν μόνο Aegean, ΕΧΑΕ (2,76%) και Jumbo. Από κεί και πέρα, απώλειες άνω του 10% για την Alpha, στο 0,142 ευρώ, 11,21% για την Πειραιώς, στα 0,103 ευρώ, 8,11% για την Eurobank και 6,56% για την Εθνική. Οι βαριές απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη οφείλονται σε σημαντικό βαθμό και στις πιέσεις που δέχθηκαν και οι μη τραπεζικές μετοχές. Μεταξύ άλλων η Coca Cola που αποτελεί τον πλέον δεικτοβαρή τίτλο του Χ.Α υποχώρησε πάνω από 3%, η Ελλάκτωρ, ο ΟΛΠ, τα ΕΛΠΕ και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ κατέγραψαν πτώση 4-5%, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα υποχώρησαν επίσης η Motor Oil μετά τα νέα υψηλά 6μήνου, ο Μυτιληναίος, η ΕΥΔΑΠ κ.ά.