Περίπου τέσσερις μήνες χρειάστηκε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά για να αρχίσει να γυρνά τη σελίδα απ' την αναταραχή που παρ’ολίγον να κοστίσει στη χώρα τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη. Μετά από τα χαμηλά τριετίας που σημείωσε τον περασμένο Αύγουστο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του ΧΑ επιδεικνύει σημάδια ανάκαμψης. Έκτοτε έχει ανακάμψει 25%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα απ' τις 26 Ιουνίου, πριν δηλαδή η Ελλάδα επιβάλει capital controls και κλείσει το Χρηματιστήριο. Όλα αυτά χάρη στις τράπεζες. Ο δείκτης FTSE/Athex Banks οδεύει για τη μεγαλύτερη άνοδο απ' το Μάιο του 2013 καταγράφοντας κέρδη 63% αυτό το μήνα. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει ένα εντυπωσιακό ράλι αυτό το μήνα, 93%. Η τράπεζα ξεκινά συζητήσεις με επίδοξους επενδυτές για την πώληση της τουρκικής θυγατρικής της. Οι αναλυτές είναι πιο αισιόδοξοι για την Εθνική Τράπεζα από κάθε άλλο ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με 5 απ' τους 9 που καλύπτουν τη μετοχή και παρακολουθούνται απ' το Bloomberg να έχουν σύσταση “αγορά” της μετοχής. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι κανείς δεν έχει σύσταση “πώλησης”.
Η ώθηση που δίνεται στην ελληνική αγορά έχει να κάνει περισσότερο με τις εκτιμήσεις των αναγκών του βασικού σεναρίου της ανακεφαλαιοποίησης το οποίο φαίνεται πιο «βατό» από τις αρχικές εκτιμήσεις αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς κάλυψης των αυξήσεων από ιδιώτες επενδυτές. Σε αυτό φαίνεται να συνδράμει και το διεθνές κλίμα όπου μετά από μια περίοδο αναταράξεων οι αγορές φαίνεται ότι ξαναβρίσκουν βηματισμό ανόδου πατώντας στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελέσματα αλλά και τις διαθέσεις των κεντρικών τραπεζών ως προς το ενδεχόμενο νέων ποσοτικών χαλαρώσεων ή αναβολής αύξησης των επιτοκίων.
Η ανάκαμψη δεν παρατηρείται μόνο στο ΧΑ. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είναι πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα έτους. Οι επενδυτές φαίνεται προς προεξοφλούν την έγκριση της πρώτης υποδόσης, ύψους 2 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα περισσότερα θέματα προς αξιολόγηση από το κουαρτέτο παραμένουν ανοιχτά.
Θετικά αποτιμάται πάντως η επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα, η οποία δίνει μηνύματα στήριξης προς τη χώρα και την κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν και τα χθεσινά σχόλια για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης παρόλο που «δοκίμασε» την αντίσταση των 715 μονάδων, πλέον στήνει βάση στα επίπεδα των 710 μονάδων.
Μέχρι και χθες ο γενικός δείκτης είχε συμπληρώσει τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου, σχεδόν αθόρυβα καθώς υπήρξαν συνεδριάσεις όπου η συμμετοχή κινήθηκε μεν σε χαμηλά επίπεδα χωρίς ωστόσο να διαταράξει την ανοδική εικόνα της εγχώριας αγοράς.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βλέπει πλέον με μεγαλύτερη αισιοδοξία το κοντινό μέλλον αφού η έξοδος από την συσσώρευση έχει χαρακτηριστικά και δομή που διαμορφώνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ανοδικό περιθώριο από τα τρέχοντα επίπεδα. Η διαφυγή συντελείται με αυξανόμενους τζίρους, χωρίς ιδιαίτερα πισωγυρίσματα στις τοπικές διορθώσεις και η κατοχύρωση των 700 μονάδων έγινε με αύξηση των συναλλαγών κατά 30% από τα συνήθη επίπεδα συναλλαγών του τελευταίου διμήνου. Αν και το ταβάνι συναλλαγών προς το παρόν φαίνεται να διαμορφώνεται στην περιοχή των 40 εκατ. ευρώ η γρήγορη αύξηση της αξίας των τραπεζικών μετοχών (5,6 δις ευρώ έναντι 3,2 δις ευρώ σε 10 συνεδριάσεις) δίνει μεγαλύτερη αγοραστική ισχύ σε χαρτοφυλάκια που ήταν επί μακρό χρονικό διάστημα σε «αναγκαστική» αποχή από τις συναλλαγές. Επόμενη αντίσταση για το Γενικό Δείκτη είναι η περιοχή των 780 – 790 μονάδων όπου η Αγορά θα έχει σβήσει τις απώλειες από την τραπεζική αργία και πιθανότατα θα αποτελέσει και το πέρας της υφιστάμενης ανόδου».