Η νέα τιμολογιακή πολιτική για τις μεγάλες βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται στην Υψηλή Τάση, εν όψει της κατάργησης της έκπτωσης του 20%, συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, το οποίο παράλληλα καλείται να εγκρίνει τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το εννεάμηνο με ένα τρίτο τρίμηνο που δεν έκλεισε καθόλου καλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ έχει ήδη προβεί σε διαπραγματεύσεις με αρκετούς από τους μεγάλους πελάτες της για τις νέες “εξατομικευμένες” συμφωνίες που θα αντικαταστήσουν τα σημερινά τιμολόγια. Μάλιστα ορισμένες από τις συμβάσεις αυτές έχουν ήδη κλείσει, όπως πχ της ΣΙΔΕΝΟΡ και άλλων ενεργοβόρων εταιριών, ενώ ανάλογες συμφωνίες προωθούνται και για επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται στη Μέση Τάση, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν καταλήξει για έναν μεγάλο αριθμό μεταποιητικών και όχι μόνον επιχειρήσεων της κατηγορίας αυτής.
Το καταναλωτικό προφίλ των πελατών, με βάση την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργεια που απορροφούν αλλά και την κατανομή της μέσα στην ημέρα και σε ευρύτερα χρονικά διαστήματα, αποτελεί από τα βασικά κριτήρια διαμόρφωσης των νέων συμβάσεων. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δώσει η ΔΕΗ στην υιοθέτηση πρακτικών που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ προκειμένου τα νέα τιμολόγια που θα προκύψουν από τις συμβάσεις να μην προσκρούσουν στους κανονισμούς των Βρυξελλών για τις κρατικές ενισχύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ αναμένεται να εγκρίνει τις βασικές αρχές που θα διέπουν την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ απέναντι στους μεγάλους επιχειρηματικούς πελάτες της.
Η απόφαση για την κατάργηση της έκπτωσης του 20% στα βιομηχανικά τιμολόγια, η οποία αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αναμένεται να ληφθεί κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που έχει συγκληθεί για τις 7 Δεκεμβρίου. Η έγκριση από τη γενική συνέλευση είναι απαραίτητη, καθώς το μέτρο είχε ληφθεί ως απόφαση γενικής συνέλευσης πριν από περίπου δύο χρόνια σε μία προσπάθεια να αμβλυνθεί το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία.
Οσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν σε ζημιές για το τρίτο τρίμηνο. Σε πρόσφατο σχετική της έκθεση η IBG Securities τοποθετεί τις ζημιές για το χρονικό διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015 στα 36 εκατ. ευρώ, θεωρώντας ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι προβλέψεις για τις επισφαλείς απαιτήσεις, ότι έχει μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην λιανική αγορά και ότι έχει επιδεινωθεί το μείγμα καυσίμων.
Κατά την ΙBG, οι προβλέψεις για τις επισφάλειες έχουν αυξηθεί στα 250 εκατ. ευρώ από 121 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο και 186,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Τα capital controls και η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου είναι η βασική αιτία για την αύξηση των επισφαλειών.
Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.