Mια σειρά από άσχημες επιχειρηματικές εξελίξεις δεν αφήνουν την αγορά να αναπνεύσει. Μία συνεδρίαση πριν μπουν οι νέες μετοχές της Εθνικής, που, εκτός απροόπτου, θα ακολουθήσει το γνωστό… rebalancing, αλλά κι εν όψει της λήξης της τριπλής σειράς των παραγώγων την ερχόμενη Παρασκευή, η σημερινή, έστω και περιορισμένη αντίδραση της αγοράς, αποτέλεσε ευκαιρία. Τι ευκαιρία; Προφανώς για ρευστοποιήσεις, σε ελαφρώς καλύτερες αποτιμήσεις. Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και δεν πρόκειται να έρθει αν δεν κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, υποστηρίζουν οι χρηματιστές. Η αγορά κινήθηκε στα όρια των 580 μονάδων και με τις συναλλαγές πάνω από 160 εκατ. ευρώ. Όπως και νά ΄χει, οι εξελίξεις περί τις ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, κάτι που προφανώς επηρεάζει τη ΔΕΗ, αφού χρωστάει στον Διαχειριστή κεφάλαια άνω των 400 εκατ. ευρώ, επηρεάζουν τη μετοχή που υποχώρησε πάνω από 7,6% Πτώση πάνω από 6,2% για τα Folli Follie, εξαιτίας της εξαφάνισης του ιδιοκτήτη της Κινέζικης εταιρείας Fosun, που έχει χτίσει σοβαρή θέση στην Ελληνική εισηγμένη. Απώλειες και για την Lamda, αφού η Fosun συμμετέχει στο project του Ελληνικού. Το αρνητικό κλίμα συνθέτει και η μετοχή του ΟΠΑΠ, που, εδώ και ένα μήνα, ταλαιπωρείται εξαιτίας του φόρου στα τυχερά παιχνίδια, αλλά και της καθυστέρησης της έναρξης των VLTS.
Προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλες μετοχές όπως η Βιοχάλκο, η οποία ενώ έχει απορροφήσει δυο εταιρείες σημειώνει πτώση. Καθυστερήσεις με επιπτώσεις στην ιδιωτικοποίηση εμφανίζονται και στον ΟΛΠ. Οι μοναδικές εταιρείες που έχουν μείνει αλώβητες και δεν απαχολούν είναι οι τίτλοι Jumbo, ΜΟΗ, ΟΤΕ.
Στις τράπεζες, η Εθνικη συνέχισε το ράλι με +10,43% στα 0,37 ευρώ, η Alpha Bank κινείται με κέρδη άνω του 5,8% στα 2,18 ευρώ, η Eurobank με άνοδο 1,09% στα 0,93 ευρώ, ενώ η Πειραιώς έκλεισε αμετάβλητη στα 0,222 ευρώ.
Παράλληλα, μακροπρόθεσμα, οι αγορές ανησυχούν εκ νέου για την πορεία του προγράμματος στην Ελλάδα, σε σημείο που φοβούνται ακόμα και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με αποτέλεσμα το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει καταγράψει πτώση 23% τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Για το 2015 έχει καταγράψει απώλειες 32%, διαγράφοντας όλα τα κέρδη από την αρχή του έτους, γεγονός που το καθιστά το χρηματιστήριο με τη χειρότερη απόδοση παγκοσμίως, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή ο Γενικός Δείκτης που κατέγραψε νέο χαμηλό έτους (557,63 μονάδες) στις 9 Δεκεμβρίου, εμφάνισε την μεγαλύτερη τεχνική υποτίμηση από τις 16 Οκτωβρίου του 2014 σε όλους τους ταλαντωτές. Η αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει κάποιες συμπαθητικές προοπτικές ως προς το δυνητικό περιθώριο κοιτάζοντας με καλές πιθανότητες την ζώνη των 615 μονάδων. Σε αυτό το επίπεδο η αντίδραση θα έχει καλύψει το ελάχιστο όριο των αναλογιών διόρθωσης μεταξύ 794 και 557 μονάδων υπόθεση που ενισχύεται και από την εικόνα των ταλαντωτών οι οποίοι παραμένουν οριακά υψηλότερα από τις ζώνες της υποτιμητικής υπερβολής. Όσο πιο υψηλοί είναι οι όγκοι συναλλαγών στην πορεία της ανοδικής διόρθωσης τόσο πιο ανθεκτική θα γίνει η περιοχή κάτω από τις 600 μονάδες. Συμπερασματικά μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες και 100 μονάδες συνεχούς πτώσης και βραχυπρόθεσμα ο Γενικός Δείκτης δικαιολογεί μια τοπική ανοδική διόρθωση προς το μέσον των απωλειών αυτής της κίνησης. Αυτό είναι και το θεωρητικό σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την συνέχεια.