Εντείνονται οι ζυμώσεις μεταξύ Λευκωσίας και Βρυξελλών ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τη Νομοθετική Εξουσία σε σχέση με τη Cyta και την ΑΗΚ, δύο προααπαιτούμενα η εκπλήρωση των οποίων θα κρίνει το πλαίσιο όγδοης αξιολόγησης.
Εντείνονται οι ζυμώσεις μεταξύ Λευκωσίας και Βρυξελλών ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τη Νομοθετική Εξουσία σε σχέση με τη Cyta και την ΑΗΚ, δύο προααπαιτούμενα η εκπλήρωση των οποίων θα κρίνει το πλαίσιο όγδοης αξιολόγησης. Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η εκταμίευση της δόσης των €350 εκατ., που προοριζόταν να δοθεί στη Λευκωσία με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, πρέπει να έχει την οριστική θετική έκθεση του Euroworking Group.
Το Eurogroup, που συνέρχεται στις 14 Ιανουαρίου, δεν μπορεί να επικυρώσει την αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος αν δεν έχουν κλείσει τα δύο προαπαιτούμενα. Σε διαφορετική περίπτωση η επικύρωση της αξιολόγησης του προγράμματος θα παραπεμφθεί στην επόμενη Σύνοδο του Eurogroup που θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου 2016, δεδομένου ότι μέχρι τότε θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια για τη Cyta από τη Βουλή και θα εξευρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ Λευκωσίας και Βρυξελλών για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ.
Σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο εν μέσω εκρηκτικού κλίματος καθώς οι πέντε συντεχνίες εξαπέλυσαν προχθές μετωπική επίθεση εναντίον του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη. Εξήγγειλαν τη λήψη δυναμικών μέτρων, ως ύστατο μέτρο αντίδρασης κατά του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της Αρχής, που θα σημάνει, όπως υποστήριξαν, την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού. Σχολιάζοντας δηλώσεις του σε σχέση κυρίως με την ουσία της επικείμενης κατάθεσης πρότασής του στο Υπουργικό Συμβούλιο η οποία στο ένα σκέλος αφορά στο κομμάτι του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της ΑΗΚ, οι ηγέτες των συντεχνιών υποστήριξαν ότι αν περάσει μία τέτοια πρόταση από το Υπουργικό, θα σημάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, κατά την έκφρασή τους.
Στο μεταξύ, οι συντεχνίες της Αρχής Ηλεκτρισμού κάλεσαν τα μέλη τους σε έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα, στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στη Λευκωσία, να αποφασίσουν για κινητοποιήσεις. Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε πάντως ότι τα εργασιακά κεκτημένα των εργαζομένων δεν επηρεάζονται καθόλου, αφού, σημείωσε, θα παραμείνουν υπάλληλοι ημικρατικού οργανισμού.
Η παρατεταμένη εκκρεμότητα στα ζητήματα της Cyta και της ΑΗΚ εγκυμονεί τον κίνδυνο η έξοδος της Κύπρου από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Μάρτιο να μη γίνει ομαλά, με όλα τα θέματα των προαπαιτούμενων κλειστά. Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να διώξει από το τραπέζι τη δόση των διεθνών πιστωτών. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της Cyta. Οι συντεχνίες στη Cyta σε όλες τις πρόσφατες ανακοινώσεις τους τονίζουν ότι εξασφάλισαν ήδη και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πλην του ΔΗΣΥ, για καταψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων. Κλειδί για έγκριση των νομοσχεδίων αποτελεί για άλλη μία φορά το ΔΗΚΟ.
Ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει ως έχουν τα εν λόγω νομοσχέδια. Ωστόσο, την ίδια ώρα άφησε εμμέσως ανοικτό παράθυρο στην Κυβέρνηση, υπό τον όρο να διασφαλιστεί μέσω των νομοσχεδίων ότι το κράτος θα διατηρήσει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της Cyta, στο μοντέλο της ΑΛΚ.
Αισιόδοξος για την πορεία της κυπριακής οικονομίας δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αναφέρει ότι η Κύπρος έχει πάει πολύ καλά, η ανάκαμψη ήταν ταχύτερη και ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν και δεν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα χρήματα που ήταν διαθέσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος.
Σε δηλώσεις στην εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι είναι σε επαφή με τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, για τη διαχείριση των ανοικτών θεμάτων και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Είμαστε, δήλωσε, πολύ κοντά στο τέλος του προγράμματος, τα περισσότερα μέτρα έχουν υλοποιηθεί και στους επόμενους μήνες θα συζητηθεί με την κυπριακή κυβέρνηση πώς βλέπει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.