Αναβλήθηκε τελικώς το ραντεβού με τα χαμηλόβαθμα κλιμάκια των θεσμών, που σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες το απόγευμα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας σχετικά με τις μνημονιακές εκκρεμότητες στα Ενεργειακά. Η συνάντηση με τους θεσμούς είναι πολύ πιθανόν να επαναπρογραμματιστεί, ίσως σε υψηλότερο επίπεδο, για τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως σήμερα ή αύριο.
Στο τραπέζι επανέρχονται τα γνωστά θέματα, με το ελληνικό μοντέλο για τα “ΝΟΜΕ”, δηλαδή τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας από τις “φθηνές” μονάδες της ΔΕΗ τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, καθώς και τα βήματα αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ μαζί με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεταρρύθμιση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Στελέχη του υπουργείου, παρότι κρατούσαν κλειστά τα χαρτιά τους, εξέφραζαν μία συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες παρεμβάσεις και ότι ίσως να μην χρειαστεί η συνάντηση, αφού για αρκετές από τις εκκρεμότητες υπάρχει συνεχής επαφή με τις υπηρεσίες της Επιτροπής.
Σύμφωνα με άλλες πηγές πάντως οι δανειστές επιμένουν ιδιαίτερα στα χρονοδιαγράμματα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δίνοντας έμφαση στον στρατηγικό εταίρο, ενώ εξακολουθούν να εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του πλάνου, που έχει προτείνει το υπουργείο: Τη διατήρηση του 51% των μετοχών από το δημόσιο – σήμερα το 100% του Διαχειριστή ανήκει στη ΔΕΗ- την πώληση του 20% στον στρατηγικό εταίρο και της μεταβίβασης του 25% μέσω του Χρηματιστηρίου.
Σύμβουλοι για την υλοποίηση του σχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ, μετά από διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο, έχουν αναλάβει ο διεθνής οίκου Lazard και ο ΣΟΛ.
Για τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού στο πρότυπο του γαλλικού μοντέλου NOME, το κρίσιμο θέμα είναι ο προσδιορισμός της τιμής εκκίνησης. Οσον αφορά στο νέο τρόπο αμοιβής των παραγωγών ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), για τη διαμόρφωση του οποίου το υπουργείο έχει έλθει σε απ'ευθείας διαβούλευση με την Κομισιόν, δεν αναμένεται να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα, από του δανειστές τουλάχιστον. Το νέο μοντέλο είναι ευθυγραμμισμένο με τις κοινοτικές κατευθύνσεις με διαγωνισμούς για την εγκατάσταση νέων πάρκων και feed-in-premium (ένα πρίμιουμ επί της οριακής τιμής συστήματος), σε αντικατάσταση των εγγυημένων τιμών, που ισχύουν μέχρι σήμερα. .