Πρόκειται για το νομοσχέδιο, που είχε καταθέσει η κυβέρνηση στις 15 Δεκεμβρίου και το απέσυρε μετά τις αντιδράσεις των θεσμών, την παραμονή της καταβολής της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Tις διατάξεις για την “αντιστάθμιση” στην ενεργοβόρο βιομηχανία, δηλαδή την κάλυψη του πρόσθετου κόστους που επιβαρύνει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των ρύπων και τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, περιμένει η αγορά εν όψει της επανακατάθεσης στη Βουλή του “παράλληλου προγράμματος”.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο, που είχε καταθέσει η κυβέρνηση στις 15 Δεκεμβρίου και το απέσυρε μετά τις αντιδράσεις των θεσμών, την παραμονή της καταβολής της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Μετά από διαβουλεύσεις με το “κουαρτέτο” το νομοσχέδιο εισάγεται την ερχόμενη Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου στη Βουλή και ήδη ορίστηκε προς τον σκοπό αυτό κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Μορφωτικών Υποθέσεων.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις 3 το μεσημέρι και την Παρασκευή, 12 του μηνός στις 2 το μεσημέρι.
Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου», περιλαμβάνει κυρίως διατάξεις που αφορούν στον τομέα της Υγείας.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες όμως θα περιλαμβάνει και τις διατάξεις για τη Ενέργεια, που είχαν περιληφθεί στο παράλληλο πρόγραμμα και εκκρεμούν από τον Δεκέμβριο.
Πρόκειται για τη διάταξη που προβλέπει τη μεταφορά του 60% τουλάχιστον από τα έσοδα της πώλησης των δικαιωμάτων ρύπων στον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, 2016-2020. Από το έσοδο αυτό, ποσοστό 10% προορίζεται για τις ανάγκες των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών, καθώς ανήκουν στην κατηγορία των δραστηριοτήτων που εκτίθενται στον κίνδυνο διαρροής άνθρακα (carbon leakage), στον ανταγωνισμό από ανάλογες επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε χώρες που δεν εφαρμόζουν τόσο αυστηρά και υψηλού κόστους περιβαλλοντικά μέτρα. Το υπόλοιπο ποσό θα διατίθεται σε φορέα εποπτευόμενο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση έργων, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, τα αντιπυρικά, η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κλπ.