Tη νέα ρύθμιση για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων στην ενεργοβόρο βιομηχανία επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι η σχετική διάταξη θα εισαχθεί σε νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, και όχι στο νομοσχέδιο για το “παράλληλο πρόγραμμα”, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Αρχικώς, η αντιστάθμιση είχε περιληφθεί στο “παράλληλο πρόγραμμα”, που κατατέθηκε στις 15 Δεκεμβρίου στη Βουλή και αποσύρθηκε σχεδόν αμέσως, καθώς δεν είχε προηγηθεί συνεννόηση με τους θεσμούς.
Η νέα διάταξη θα είναι πιο ευέλικτη σε σχέση με την προηγούμενη, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της βιομηχανίας αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου..
Η ρύθμιση του Δεκεμβρίου προέβλεπε ότι το 10% από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων που θα εισέφερε το δημόσιο στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ θα διαθέτονταν για την κάλυψη του κόστους της “αντιστάθμισης¨, δηλαδή της έξτρα επιβάρυνσης της ενεργοβόρου βιομηχανίας λόγω των ρύπων. .
Την τροποποίηση που επιχειρείται σήμερα, είχε ζητήσει και η ΕΒΙΚΕΝ, η ένωση που εκπροσωπεί τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας, η οποία διαφωνούσε με το πλαφόν του 10%, θεωρώντας ότι δεν είναι επαρκές. Η ΕΒΙΚΕΝ ζητώντας επί της ουσίας να συνεχίσει η εφαρμογή του παλαιού καθεστώτος, που έπαψε να ισχύει στο τέλος του 2015. Η παλαιά ρύθμιση προέβλεπε τη διάθεση ενός ποσού κάθε χρόνο από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων, το οποίο διαμορφώνονταν ανάλογα με τις ανάγκες, με πλαφόν το 20% επί του συνολικού κονδυλίου.
Το 60% από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων ρύπων θα διατίθεται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, ένα μέρος στις μεγάλες βιομηχανίες και το υπόλοιπο σε δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας κλπ.
Τα συνολικά έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων είχαν εκτιμηθεί από τη ΡΑΕ για το 2016 σε περίπου 160 εκατ. ευρώ. Το αρκιβές ποσό ωστόσο είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς εξαρτάται από τις διεθνείς τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες από της αρχή του χρόνου έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Το μέτρο της αντιστάσθμισης εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και προορίζεται για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των δραστηριοτήτων που εκτίθενται στον κίνδυνο διαρροής άνθρακα (carbon leakage), δηλαδή στον ανταγωνισμό από ανάλογες επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε χώρες που δεν εφαρμόζουν τόσο αυστηρά και υψηλού κόστους περιβαλλοντικά μέτρα.