Zωηρό παραμένει το ενδιαφέρον των Ιταλών της TERNA, της εταιρίας που διαχειρίζεται το Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρισμού στην Ιταλία, για την εξαγορά του 20 % των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, ενώ και άλλοι Ευρωπαίοι Διαχειριστές φαίνονται έτοιμοι να διεκδικήσουν το ίδιο πακέτο, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας.
Χθες στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης με τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλίας Paolo Gentiloni, εκπρόσωποι της TERNA επανέλαβαν το ενδιαφέρον τoυς για την εξαγορά του μεριδίου 20% του ΑΔΜΗΕ, το οποίο θα πωληθεί σε στρατηγικό εταίρο, στο πλαίσιο του σχεδίου για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρίας, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Η TERNA, ο βελγικός διαχειριστής ELIA, ο κινεζικός διαχειριστής State Grid Corporation of China, o οποίος συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της TERNA και στον αντίστοιχο διαχειριστή ηλεκτρισμού της Πορτογαλίας, μαζί με ένα καναδικό fund ήταν οι τέσσερις όμιλοι που το 2014 είχαν προκριθεί στο δεύτερο γύρο του διαγωνισμού για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Ο διαγωνισμός εκείνος ματαιώθηκε και πλέον το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο προβλέπει τη μεταφορά του 51 % των μετοχών της εταιρίας στο Δημόσιο, την πώληση του 20 % σε επενδυτή και τη διάθεση του υπόλοιπου 29 % των μετοχών σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές μέσω Χρηματιστηρίου.
Σήμερα ο ΑΔΜΗΕ ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ, ενώ σύμβουλοι του υπουργείου για το όλο εγχείρημα έχουν αναλάβει ο διεθνής οίκος Lasard και ο Σ.Ο.Λ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη έλθει σε επαφές με ενδιαφερόμενους και ότι στόχος είναι ο διαγωνισμός για τον στρατηγικό εταίρο να είναι το πρώτο βήμα, της όλης διαδικασίας για τον ΑΔΜΗΕ, μόλις ολοκληρωθεί η αποτίμηση και το σχέδιο διαχωρισμού από τη μητρική ΔΕΗ.
Στη συνάντηση με την ιταλική αντιπροσωπεία ο κ. Σκουρλέτης συζήτησε τις δυνατότητες ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και ιταλικών με ελληνικές εταιρίες στους τομείς του ηλεκτρισμού , του φυσικού αερίου και των ερευνών για υδρογονάνθρακες,. Αλλωστε εταιρικές συνεργασίες ήδη υπάρχουν, όπως της ιταλικής Ediosn τόσο με τα ΕΛΠΕ (ηλεκτροπαραγωγή και έρευνα υδρογονανθράκων), όσο και με τη ΔΕΠΑ :
-Η Edison, μέσω της συμμετοχής της στην Elpedison, έχει επιδείξει ενδιαφέρον να συμπράξει με τη ΔΕΗ σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς ή/και να εξαγοράσει μονάδες. Η διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει το θέμα στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης να μειώσει το μερίδιό της κατά 25% ως το 2018 και στο 50% της αγοράς ως το 2020.
-Εξάλλου, η κοινή εταιρία "Poseidon" ( 50% ΔΕΠΑ – 50% Edison) συμμετέχει στα πρότζεκτ των αγωγών φυσικού αερίου IGB (Ελλάδας - Βουλγαρίας) και IGI (Ελλάδας Ιταλίας) . Ο αγωγός IGB μπορεί να συνδεθεί με τον αγωγό Transadriatic Pipeline, TAP, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο της Κασπίας στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας και να λειτουργήσει ως εναλλακτικός δίαυλος αερίου για τα Βαλκάνια, σύμφωνα και με τη στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία. Στο μετοχικό κεφάλαιο του TAP μετέχει μία άλλη ιταλική εταιρία, η Snam, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο αερίου της Ιταλίας.
Τη συνάντηση των δύο υπουργών, ακολούθησε σύντομη συνάντηση με τη συμμετοχή και εκπροσώπων από ενεργειακές εταιρείες της Ελλάδας και της Ιταλίας, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θόδωρος Κιτσάκος, oι επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ και του ΚΑΠΕ, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη από τις εταιρείες TERNA, ENI (πετρέλαια), EDISON και ENEL GREEN POWER ( ΑΠΕ).