Στα τέλη Μαρτίου αναμένουν τα ΕΛΠΕ το πρώτο φορτίο πετρελαίου από το Ιράν, αλλά ακόμα όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές δεν έχει ξεκαθαρίσει τελείως το τοπίο με τις τράπεζες, οι οποίες για να υποστηρίξουν τις συναλλαγές μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων και της κρατικής ιρανικής εταιρίας NIOC, πρέπει να έχουν επιλύσει τις διάφορες νομικές εκκρεμότητες που απορρέουν από την άρση του εμπάργκο.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται οι πρώτες συναλλαγές να “τρέξουν”, μέσω ανταλλαγής προϊόντων, - barter agreement- την παράδοση έτοιμων διυλισμένων καυσίμων από τα ΕΛΠΕ έναντι της προμήθειας αργού, κάτι που έτσι ή αλλιώς προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των δύο ομίλων για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών της ελληνικής εταιρίας προς τη NIOC.
Στο conference call που έγινε χθες το απόγευμα για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων των ΕΛΠΕ στους αναλυτές, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Ανδρέας Σιαμισίης απέφυγε να δεσμευτεί σε ακριβείς ημερομηνίες για το πλάνο των παραγγελιών, λέγοντας οτι ο όμιλος ελπίζει να ξεπεράσει τα διάφορα ρυθμιστικά και άλλα προβλήματα και να εφαρμόσει τη συμφωνία με το Ιράν εντός των επόμενων, λίγων εβδομάδων.
Kύκλοι της αγοράς πάντως αναφέρουν ότι ευρωπαϊκές τράπεζες, που προσέγγισαν τα ΕΛΠΕ αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν τις συναλλαγές με το Ιράν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg οι διεθνείς τράπεζες είναι πολύ επιφυλακτικές επειδή θέλουν να έχουν πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ και η αμερικανική νομοθεσία δεν είναι ιδιαίτερα σαφής ως προς το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι τράπεζες την περίοδο αυτή σε σχέση με το Ιράν.
Για τον όμιλο των ΕΛΠΕ το θέμα είναι ακόμα πιο πιεστικό, γιατί εκτός από την υλοποίηση της συμφωνίας προμήθειες πετρελαίου από το Ιράν, πρέπει σύντομα να αποπληρώσουν και την πρώτη δόση των οφειλών προς τη NIOC, ύψους 100 εκατ. ευρώ μετρητοίς.
Οι οφειλές, συνολικού ύψους γύρω στα 600 εκατ. ευρώ, έχουν προκύψει από προμήθειες αργού που είχαν κάνει τα ΕΛΠΕ από το Ιράν στο παρελθόν και δεν πρόλαβαν να ξεπληρώσουν λόγω της επιβολής του εμπάργκο. Η συμφωνία, που υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, προβλέπει και τους όρους αποπληρωμής του χρέους, που θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τετραετίας.
Οι συμφωνίες με ανταλλαγή προϊόντων -barter agreement- θα μπορέσουν να διευκολύνουν την κατάσταση, τουλάχιστον στο σκέλος της προμήθειας αργού, για όσο χρονικό διάστημα οι τράπεζες παραμένουν απρόθυμες να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές για συναλλαγές με το Ιράν.