Τη μείωση της τιμής του ρεύματος φέρεται να ζητεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από τη ΔΕΗ αλλά προς το παρόν η ΔΕΗ τηρεί κλειστά τα χαρτιά της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής” ο πρόεδρος της ΡΑΕ έστειλε επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι τα τιμολόγια ειδικά για ορισμένους καταναλωτές, όπως τα νοικοκυριά , παραμένουν στα επίπεδα του 2012, παρότι πολλοί συντελεστές του κόστους παραγωγής, οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων έχουν μειωθεί εντυπωσιακά από την εποχή εκείνη.
Η ΡΑΕ φέρεται να συνδέει τα υψηλά τιμολόγια και με τους απλήρωτους λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ, που τείνουν να φθάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μείωση των τιμών θα μπορούσε να βοηθήσει στην εισπραξιμότητα.
Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της ΔΕΗ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.
Τόσο τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ όσο και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), μία χρέωση που περιλαμβάνεται σε κάθε λογαριασμό ρεύματος ανεξαρτήτως προμηθευτή, δεν έχουν μεταβληθεί, παρά τη μεγάλη πτώση της τιμής των καυσίμων.
Μόνον μεμονωμένα, σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, εκείνες που είναι πιο επιρρεπείς στον ανταγωνισμό από τρίτους παρόχους, η ΔΕΗ έχει προβεί σε μειώσεις.
Τα τιμολόγια ρεύματος πλέον δεν ρυθμίζονται από την κυβέρνηση, όπως στο παρελθόν, αλλά από την ίδια την επιχείρηση.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σε ανακοινώσεις του σχετικά με μειώσεις σε ορισμένα τιμολόγια που έχει κάνει η εταιρία, κυρίως στη Μέση Τάση και ορισμένα επαγγελματικά στη Χαμηλή Τάση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να προβεί σε μεγαλύτερες περικοπές για όλους τους πελάτες, αν δεν κουβαλούσε τα βάρη από τους ασυνεπείς καταναλωτές, με τα τεράστια χρέη προς τη ΔΕΗ.
Τα τιμολόγια της ΔΕΗ λειτουργούν και σαν “ομπρέλα” για τις τρίτες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά. Μπορεί να προσφέρουν στους πελάτες τους χαμηλότερες χρεώσεις, ειδικά στη Μέση Τάση αλλά και σε αρκετές κατηγορίες της Χαμηλής Τάσης όμως οι τιμές θα μπορούσαν να ήταν σημαντικά χαμηλότερες, αν συνυπολογιστεί η βουτιά στα καύσιμα, η μεγάλη πτώση της τιμής του ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά και το γεγονός ότι την περασμένη χρονιά οι προμηθευτές δεν πλήρωσαν για ΑΔΙ (μηχανισμός της χονδρικής αγοράς που επιβάρυνε την τελική τιμή).
Πάντως ήδη οι ιδιωτικές εταιρίες έχουν αρχίσει να αποσπούν κομμάτι από την πελατεία της ΔΕΗ. Μπορεί στο σύνολο, το περίπου 5,5% μερίδιο στη λιανική που έχουν κερδίσει ως τώρα να είναι μικρό αλλά σε ορισμένες κατηγορίες πελατών, το μερίδιό τους έχει διευρυνθεί σημαντικά, με την ίδια τη ΔΕΗ να κάνει λόγο για απώλεια του 20% των πελατών της στις κατηγορίες αυτές.
Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και οι ΥΚΩ, μία χρέωση του λογαριασμού ρεύματος που αποσκοπεί στην κάλυψη της διαφοράς κυρίως μεταξύ του κόστους παραγωγής ρεύματος στα νησιά και του αντίστοιχου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στα μη συνδεδεμένα νησιά το ρεύμα παράγεται από πετρέλαιο, που είναι το πιο ακριβό καύσιμο σε σχέση με τους λιγνίτες, τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο, τα οποία έχει στη διάθεσή του το διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας. Παρότι οι τιμές του αργού έχουν χάσει περίπου 70% από τα προ διετίας υψηλά, οι ΥΚΩ παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
Μία άτυπη εξήγηση που είχε δοθεί ήταν ότι η μη - μείωση, κατ’ ουσίαν κάλυπτε τα κενά προηγούμενων χρόνων, επειδή οι ΥΚΩ τότε δεν είχαν παρακολουθήσει σε όλο της το μέγεθος την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. ‘
Όμως για πόσο καιρό ακόμα μπορεί να συνεχίζεται η κατάσταση αυτή, χωρίς την παρέμβαση της ΡΑΕ, που είναι και η αρμόδια να εισηγηθεί για τα ΥΚΩ;