, όπως ανακοίνωσε μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι διοικήσεις του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΕ
Η πρώτη και μεγαλύτερη διασύνδεση, σύμφωνα με το τελευταίο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, προβλέπει την πόντιση δύο καλωδίων των 350 MW το καθένα, συνεχούς τάσης, που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική. Το συνολικό κόστος εκτιμάται από 730 εκατ. ευρώ ως 1 δισ. ευρώ και η σύνδεση θα μπορεί να εξυπηρετεί τη μεταφορά πράσινης ενέργειας και ενδεχομένως το πρότζεκτ διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου- Κρήτης- ηπειρωτικής Ελλάδας (Eurasia Interconnector).
To «μικρό» καλώδιο, η «λύση εξοικονόμησης» στη μελέτη του ΑΔΜΗΕ, αφορά στην κατασκευή fast track διασύνδεσης, ισχύος 200 MW με εναλλασσόμενη τάση, από την Κρήτη ως την Πελοπόννησο. Το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κοστίσει περί τα 180 εκατ. ευρώ και να ολοκληρωθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ως το 2020.
Για το “μεγάλο καλώδιο” ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι το κόστος μπορεί να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί μέσω κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Το έργο μπορεί να είναι έτοιμο σε διάστημα 9 ετών, ανοίγοντας τον δρόμο για την εγκατάσταση σημαντικού αριθμού μονάδων Ανανεώσιμης Ενέργειας στην Κρήτη, της τάξης των 1.000 MW
Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από τις πετρελαϊκές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στην Κρήτη ανέρχεται στα 150 ευρώ/MWh (με τις παλαιές τιμές πετρελαίου), έναντι των 70 ευρώ/Mwh στο διασυνδεδεμένο σύστημα- επίσης βάσει των παλαιότερων τιμών των καυσίμων οι οποίες ίσχυαν όταν έγινε η μελέτη, που πολύ πρόσφατα δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στις τιμές αυτές, η εξοικονόμηση κόστους για το “μικρό καλώδιο” ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή το έργο θα μπορούσε να αποσβεστεί σε περίπου 2,5 χρόνια.
Οι διασυνδέσεις θα ενισχύσουν και την αξιοπιστία της τροφοδοσίας ηλεκτρισμού της Κρήτης, όπου το καλοκαίρι, λόγω του τουρισμού, το σύστημα φθάνει συχνά στα όριά του.