Γύρω από το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο βουνό της Μεσογείου, τον Ερατοσθένη, που έχει μήκος περίπου 120 χιλιόμετρα και 80 χιλιόμετρα πλάτος, δημιουργήθηκε παράλληλα κατά την ανάδυση του βουνού του, πριν περίπου 7 εκατ. χρόνια, μια μεγάλη ζώνη από ανθρακικά πετρώματα.
Όπως γράφει ο Φιλελεύθερος, η ζώνη αυτή, που οι επιστήμονες ονόμασαν Περιερατοσθένη, είναι πλέον στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών υδρογονανθράκων, αφού, όπως έδειξε και το Ζορ, εκτός από τα αμμώδη πετρώματα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αναπτύχθηκαν και σε αυτά ανθρακικά πετρώματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς γεωλόγους των μεγάλων εταιρειών υδρογονανθράκων, ο σχηματισμός του Ζορ ήταν παράπλευρο και πρόσθετο αποτέλεσμα του γεωλογικού σχηματισμού του «Περιερατοσθένη».
Οπότε οι ελπίδες για σημαντικά κοιτάσματα στη ζώνη των ανθρακικών πετρωμάτων είναι αυξημένες.
Σε σχετικές σημαντικές αποκαλύψεις προέβη χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος παρουσίασε ενώπιον μεγάλης ομάδας υψηλόβαθμων τεχνοκρατών τον νέο γεωλογικό χάρτη που ετοίμασε το Υπουργείο του σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (BEICIP). Με τη νέα ερμηνεία συμφωνούν απόλυτα και οι νέες γεωλογικές αποτυπώσεις των ΕΝΙ και TOTAL.
Να σημειωθεί ότι την παρουσίαση του υπουργού Ενέργειας παρακολούθησαν στελέχη πολλών μεγάλων εταιρειών που ενδιαφέρονται για τον Γ’ Γύρο Αδειοδότησης. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, πέραν των σχηματισμών κοιτασμάτων από τις ροές εκατομμυρίων χρόνων του Νείλου σε αμμώδεις σχηματισμούς, κοιτάσματα φυσικού αερίου κρύβουν και οι ανθρακικοί γεωλογικοί σχηματισμοί, όπως αυτός όπου βρέθηκε το Ζορ. Αυτοί οι σχηματισμοί, που εκτιμάται ότι κρύβουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, δεν σχηματίστηκαν όμως από τον Νείλο, αλλά κατά την ανάδυση και τον σχηματισμό της οροσειράς του Ερατοσθένη.
Ο χάρτης που αποκάλυψε ο Γιώργος Λακκοτρύπης –τον δημοσιοποίησε μάλιστα αργότερα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter– είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Με σκούρο μπλε χρώμα, η ζώνη του Περιερατοσθένη, είναι η περιοχή που συγκεντρώνει πλέον τεράστιο ενδιαφέρον, αφού έχει την ίδια μορφολογία με το Ζορ (ανθρακικά πετρώματα).
Μάλιστα, ο χάρτης αποκαλύπτει και το γιατί απέτυχαν οι δύο γεωτρήσεις της ΕΝΙ, στον Ονασαγόρα και στην Αμαθούσα, ενώ για τη δεύτερη γεώτρηση ο χάρτης επιβεβαιώνει αυτό που είχε διατυπώσει ο «Φ», ότι δηλαδή δεν βρέθηκε κοίτασμα, αλλά προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για μελέτη των γεωλογικών δεδομένων.
Ακόμα, είναι εμφανές ότι πέραν των στόχων σε αμμώδη πετρώματα των διαμορφώσεων λόγω Νείλου, που προσπαθούν να εντοπίσουν οι παρούσες στην κυπριακή ΑΟΖ εταιρείες, αλλά και αυτές που ενδιαφέρονται για τον Γ’ Γύρο Αδειοδότησης, αποκτούν εξαιρετικό ενδιαφέρον και τα τεμάχια 6, 7 και 10 που δεν είναι δεσμευμένα. Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον δημιουργείται για το 11, όπου θα διενεργήσει την πρώτη ή τις πρώτες γεωτρήσεις η TOTAL το τρίτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.
Περαιτέρω, αξίζει να τονιστεί ότι και εξαιρετικού ενδιαφέροντος περιοχές –όπως αυτή του 25% του 11 που επιστράφηκε στη Δημοκρατία μετά την ανανέωση του συμβολαίου της TOTAL, αλλά και το 50% του 12 που επιστράφηκε στη Δημοκρατία κατά τις ανανεώσεις συμβολαίων της Noble– επίσης προκαλούν το ανταγωνιστικό ενδιαφέρον των εταιρειών που ετοιμάζονται για τον Γ’ Γύρο Αδειοδότησης. Παράλληλα, όπως τόνισε χθες και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, και για τα τεμάχια 2, 3 και 9 γίνεται επανεπεξεργασία των δεδομένων από την κοινοπραξία ENI/KOGAS, σημειώνοντας ότι «και οι εξελίξεις με το Ζορ δίνουν και σε αυτά τα τεμάχια κάποια νέα διάσταση».
Πράσινο φως για σεισμογραφικά δεδομένα
Το υπουργικό Συμβούλιο άναψε χθες το πράσινο φως στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, για να χειριστεί το υπουργείο Ενέργειας την πώληση πολύτιμων δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμογραφικών δεδομένων για το τεμάχιο 10, το 25% του τεμαχίου 11 και το 50% του τεμαχίου 12. Αυτό ουσιαστικά αποκαλύπτει και μέρος του συνόλου των τεμαχίων που θα δοθούν για διεκδίκηση στο Γ’ Γύρο Αδειοδότησης.
Στο τεμάχιο 10, τα δικαιώματα είχε η TOTAL που το επέστρεψε πέρσι στη Δημοκρατία ως «αδιάφορο», ενώ με τη νέα ερμηνεία της γεωλογικής δομής της περιοχής, διεκδικείται και από την TOTAL και από την ΕΝΙ και άλλες εταιρείες. Το 25% του 11 έχει επιστραφεί επίσης από την ΤΟΤAL στη Δημοκρατία, με την ανανέωση του συμβολαίου και με βάση τις προβλέψεις του, που αναγκάζουν τις εταιρείες με κάθε ανανέωση να επιστρέφουν το 25% της έκτασης που αδειοδοτήθηκαν. Η περιοχή που επιστρέφεται, επιλέγεται από την εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για το 50% του 12 που επέστρεψε η Noble μετά τις δύο (25% συν 25%) ανανεώσεις των συμβολαίων τους.
Το γεγονός ότι όλες οι περιοχές περιλαμβάνουν και τμήματα του Περιερατοσθένη, δημιουργούν θετικές προοπτικές για τον Γ’ Γύρο Αδειοδότησης.