Παράταση ως τις 16 Μαρτίου στον διαγωνισμό για τις μελέτες που αφορούν στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας έδωσε ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προώθηση μίας σειράς έργων που αφορούν στη διεύρυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων εντός και εκτός της χώρας.
Ο διαγωνισμός αφορά στη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εναέρια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρισμού από τη Νέα Σάντα ως τον υποσταθμό Μaritsa East 1 στη Βουλγαρία. Το επί ελληνικού εδάφους τμήμα της διασύνδεσης, 400 kV θα έχει μήκος 30 χλμ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της μελέτης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
Η αρχική προθεσμία έληγε στις 4 Μαρτίου.
Πρόκειται για τη δεύτερη γραμμή ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας με τη Βουλγαρία και περιλαμβάνεται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς 2017-2026, το οποίο ο ΑΔΜΗΕ έθεσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση.
Το συνολικό της μήκος ανέρχεται σε 151 χλμ και το μεταφορικό δυναμικό στα 1.500 MVA.
Η δεύτερη γραμμή Ελλάδας - Βουλγαρίας είναι σχέδιο που συζητείται από το 2002. Τότε προέβλεπε τη σύνδεση από το ΚΥΤ Φιλίππων στο ηλεκτροπαραγωγικό κέντρο Maritsa της Βουλγαρίας. Το έργο αυτό όμως πάγωσε. Εν τω μεταξύ κατασκευάστηκε η γραμμή μεταφοράς Φιλίππων- Νέας Σάντας- Τουρκίας, στην χάραξη της οποίας χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία όδευσης από τη μελέτη που είχε προηγηθεί για τη σύνδεση Φιλίππων - Maritsa East, ενώ το τμήμα Φιλίππων - Νέας Σάντας υλοποιήθηκε με τρόπο που να μπορεί να υποστηρίξει και τις δύο γραμμές.
Τα τελευταία χρόνια και από κοινού με τη Βουλγαρία εξετάστηκε εκ νέου η σύνδεση με το Maritsa East, αυτή τη φορά με σημείο έναρξης τη Νέα Σάντα. Από κοινού καθορίστηκε το σημείο διέλευσης στα σύνορα.
Το έργο περιελήφθη στα Πρότζεκτ Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ, καθώς και στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (TYNDP) του οργανισμού των Ευρωπαϊκών Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρισμού ENTSO-E.
Η νέα γραμμή θα αξιοποιείται πλέον τόσο για τη σύνδεση με την Τουρκία όσο και για τη σύνδεση με Βουλγαρία
Ας σημειωθεί ότι η γραμμή 400 kV Νέα Σάντα- Μπαμπαέσκι (Τουρκία) είναι η πιο πρόσφατη διασύνδεση του ελληνικού συστήματος με ηλεκτρικό σύστημα γειτονικής χώρας και μαζί με τις δύο διασυνδετικές γραμμές 400 kV Βουλγαρίας- Τουρκίας βρίσκεται σε εμπορική λειτουργία από τον Απρίλιο του 2015.
Η ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών της Ευρώπης αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχήματα της νέας ενεργειακής πολιτικής των Βρυξελλών με στόχο τη δημιουργία μίας ενιαίας αγοράς, την ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια.