Την άποψη ότι η Κομισιόν πρέπει να παρέμβει ενεργότερα στο ελληνικό πρόγραμμα, και να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, εκφράζει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του Ομίλου Μυτιληναίος.
Την άποψη ότι η Κομισιόν πρέπει να παρέμβει ενεργότερα στο ελληνικό πρόγραμμα, και να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, εκφράζει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του Ομίλου Μυτιληναίος.
Σε συνέντευξή του στο Euractiv, ο κ. Μυτιληναίος σημειώνει οτι η Κομισιόν δεν πιέζει αρκετά, ώστε να σταματήσει η επιβολή φόρων και το βάρος να πέσει στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Σε ότι αφορά στο τομέα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το μονοπώλιο, ο κ. Μυτιληναίος εκφράζοντας το σεβασμό του προς τη ΔΕΗ και το έργο που έχει προσφέρει ως σήμερα τόνισε την ανάγκη για εξέλιξη και άνοιγμα της αγοράς. Όπως τόνισε: «Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι ο κρατικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας για σχεδόν 60 χρόνια. Και έχει υπάρξει η κύρια πηγή ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και των νοικοκυριών για 60 χρόνια. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τη ΔΕΗ, θα πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Ήταν πάντα μια αποτελεσματική επιχείρηση αλλά αυτή η αποτελεσματικότητα δυστυχώς πρέπει να πω πως έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι κρίμα.
Ένα μονοπωλιακό καθεστώς σαν αυτό που διαμορφώθηκε με το πέρασμα των χρόνων λειτουργούσε τη δεκαετία του ’50, του ’60 αλλά δεν λειτουργεί πλέον. Δεν είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς της ΕΕ και των κανονισμών της αγοράς. Συνεπώς, θεωρώ ότι αργά αλλά σταθερά η ΔΕΗ θα μειώσει το μερίδιο αγοράς και οι ιδιώτες προμηθευτές θα αυξήσουν το μερίδιο τους με αποτέλεσμα καλύτερη ισορροπία και ισοζύγιο στην αγορά, γεγονός το οποίος θα βοηθήσει και τις εταιρείες και τα νοικοκυριά..Η ΔΕΗ θα δει το μερίδιο αγοράς της να μειώνεται προς όφελος του καταναλωτή φυσικά. Αυτός είναι ο τελικός στόχος».
Όσο για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε: «Δυστυχώς, η κατάρρευση των τιμών των καυσίμων, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του λιθάνθρακα και ούτω καθεξής, δεν επηρέασε δραματικά τις τιμές του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα. Τον τελευταίο μήνα, όμως, οι ιδιώτες προμηθευτές προσέφεραν χαμηλότερες τιμές, αρκετά χαμηλότερες από αυτές της ΔEH. Τους προσεχείς μήνες ο ανταγωνισμός θα αρχίσει σιγά-σιγά να αποφέρει κάποια οφέλη στον καταναλωτή».
Σχολιάζοντας τις ενεργειακές εξελίξεις της χώρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό hub. «Το ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα κόμβος είναι όντως πολύ θετικό…. Για να φτάσουμε την κατάσταση στο σημείο όπου η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας πραγματικός κόμβος με ουσία, πρέπει να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις που ήδη είναι σε διαδικασία να συμβούν», τόνισε.