Στην εσπευσμένη προκήρυξη διαγωνισμού για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, με το λεγόμενο «μικρό καλώδιο», προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ πριν καλά -καλά ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς περιόδου 2017-2026, και χωρίς κάν να έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματά της.
Πρόκειται για τη προκήρυξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ηλεκτρικής διασύνδεση των 150 kV AC, Κρήτης- Πελοποννήσου με εναλλασσόμενο ρεύμα, που προκηρύχθηκε την περασμένη Παρασκευή, δύο μόλις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών λήγει στις 30 Μαρτίου.
Οι περιορισμένες δυνατότητες του “μικρού” καλωδίου εκτιμάται από την αγορά ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσου τις ανάγκες της Κρήτης, ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε μακροπρόθεσμα.
Είναι χαρακτηριστικές οι παρατηρήσεις του Ελληνικού Συνδέσμου Αναξάρτητων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) στη διαβούλευση, όπου τονίζεται ότι ο ωφελιμότερος σχεδιασμός είναι αυτός της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο μέσω δύο καλωδίων, σχέδιο που προσφέρει ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού , βέλτιστο συνδυασμό εκμετάλλευσης του δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της Κρήτης και αντικατάστασης των πετρελαϊκών μονάδων. Επιπρόσθετα όπως αναφέρει ο ΕΣΑΗ η μεγάλη μεταφορική ικανότητα περί το 1,5 GW που θα προκύψει από τη διπλή διασύνδεση σε συνδυασμό με τη δημιουργία του αντίστοιχου βρόχου μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ταχεία διασύνδεση των Δωδεκανήσων μέσω Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα αλλά και για το ελληνικό τμήμα του «Eurasia Interconnector», της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-ηπειρωτικής Ελλάδος, έργο ενταγμένο στα Πρότζεκτ Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ΕΕ..
O EΣΑΗ προτείνει τη διπλή διασύνδεση, δυναμικότητας 2 Χ 300 MVA
Για το ίδιο θέμα παρενέβη χθες, με ανακοίνωσή του βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέροντας ότι η πρόκριση του «μικρού καλωδίου» με εναλλασσόμενο ρεύμα μπορεί να οδηγήσει στο πάγωμα της κατασκευής του μεγάλου καλωδίου.
Ας σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ στο σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος που είχε θέσει στη διαβούλευση τασσόταν σαφώς υπέρ του μικρού καλωδίου, του «σεναρίου εξοικονόμησης» όπως το αποκαλούσε, αφήνοντας όμως ανοιχτή και τη δυνατότητα δεύτερου, μεγαλύτερου καλωδίου. Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης είχε πρόσφατα δεσμευτεί για την κατασκευή δύο υποβρύχιων καλωδίων, όπως επισημαίνει ο κ. Αυγενάκης, υπενθυμίζοντας τη συνάντηση του υπουργού με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Βιργινία Μανασάκη, στις 29 Φεβρουαρίου 2016, όταν ο κ. Σκουρλέτης είχε δηλώσει ότι η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης θα εξελίσσεται ταυτόχρονα και με τα δύο καλώδια.
Η μικρή διασύνδεση με εναλλασσόμενο και όχι συνεχές ρεύμα είναι εκείνη που σύμφωνα με όλους τους ειδικούς όχι μόνον δεν λύνει το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης αλλά δημιουργεί και «πρόβλημα ισορροπίας» στο σύστημα, ενώ εκ των πραγμάτων οδηγεί σε μονιμοποίηση των εγκαταστάσεων των Λινοπεραμάτων με δυσμενείς συνέπειες για την περιοχή, σημειώνει ο κ. Αυγενάκης.