Aνοιξε η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση με 200 εκατ. ευρώ της κατασκευής έργων με στόχο την διασυνοριακή συνεργασία των χωρών- μελών στον τομέα της ενέργειας.
Ανάμεσα στα έργα που θεωρητικά έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το πρόγραμμα αυτό είναι και ορισμένα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Βουλγαρίας, η μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία, ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας- Βουλγαρίας, το πλωτό τερματικό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο συμπιεστής αερίου του ΔΕΣΦΑ στους Κήπους, Εβρου αλλά και το σύστημα αγωγών από την Ελλάδα ως την Αυστρία μέσω πΓΔΜ (TESLA) ως επέκταση του αγωγού Turkish Stream, o αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνο-ιταλικός αγωγός αερίου (IGI) ακόμα και ο Eastmed, για τη μεταφορά του αερίου από τα οffshore κοιτάσματα της Κύπρου στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η προκήρυξη αφορά στην υποβολή ενεργειακών σχεδίων στο πλαίσιο του προγράμματος Connecting Europe Facility, CEF και είναι η πρώτη από τις δύο προκηρύξεις που σχεδιάζονται για το 2016, αφού συνολικά μέσα στη χρονιά το CEF έχει στόχο τη χρηματοδότηση έργων συνολικής αξίας 800 εκατ. ευρώ.
Η προθεσμία υποβολής των ενεργειακών σχεδίων λήγει στις 28 Απριλίου, ενώ στις 7 Απριλίου η Κομισιόν διοργανώνει ειδική εκδήλωσε ενημέρωσης για τους ενδιαφερόμενους (info day). Η επιλογή των έργων που θα επιλεγούν προς χρηματοδότηση θα ανακοινωθεί στα τέλη Ιουλίου.
Δυνατότητα χρηματοδότησης από το CEF έχουν μόνον τα πρότζεκτ που περιλαμβάνονται ήδη στη λίστα με τα ‘Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος ( PCI). Στη συγκεκριμένη λίστα, η οποία αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2015, περιλαμβάνονται 195 έργα ενεργειακών υποδομών, τα οποία θεωρούνται κρίσιμα για την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς. Οι αγωγοί φυσικού αερίου και τα υπόλοιπα ελληνικού ενδιαφέροντος έργα που αναφέρθηκαν πιο πάνω περιλαμβάνονονται στη λίστα των PCI, σε διαφορετικό βαθμό ωριμότητας το καθένα.
Συνολικά για την περίοδο 2014-2020 η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω του CEF ανέρχεται σε 5,35 δισ. ευρώ. Η επιχορήγηση που θα διατεθεί αφορά τόσο την εκπόνηση μελετών όσο και στην υλοποίηση των κατασκευαστικών εργασιών, ενώ η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% της αξίας του έργου. Προβλέπονται και ορισμένες εξαιρέσεις, με την επιδότηση να φθάνει στο 75% για εξαιρετικής σημασίας έργα και μόνον για το κατασκευαστικό κομμάτι τους.