Την ώρα που γίνονται δοκιμές μεταξύ ελευθέρων περιοχών και κατεχόμενων, για ενοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος και λειτουργία του σε ενιαία βάση, όταν και όποτε τούτο χρειάζεται, Τουρκία και ψευδοκράτος κινούνται παράλληλα για εκποίηση νέου σχεδίου.
Όπως σημειώνει ο Φιλελεύθερος, αξιοποιώντας την υποδομή που έχει γίνει με το λεγόμενο έργο του αιώνα, με τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, προχωρούν στη σύνδεση τώρα με ηλεκτρισμό.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, μετά τη μεταφορά του νερού από την Τουρκία, θα ληφθούν μέτρα για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας προς το κατοχικό καθεστώς.
Σύμφωνα με την «επίσημη ιστοσελίδα» του λεγόμενου υπουργείου Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, στο θέμα: «Σχέση Ευθύνης με την Τουρκία», αναφέρεται ότι «τα καλώδια που βρίσκονται στη θάλασσα από Ανεμουρίου [Μερσίνα] προγραμματίζεται να μεταφερθούν στην (κατεχόμενη) Κερύνεια, στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός έργου που ονομάζεται "σχέδιο ηλεκτρικής μεταφοράς"».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα πλαίσια του έργου αυτού Τουρκία και ψευδοκράτος προβλέπεται όπως υπογράψουν πρωτόκολλο. Η λεγόμενη Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (KIB-ΤΕΚ) του ψευδοκράτους, εξ ονόματος της «ΤΔΒΚ» και η τουρκική Εταιρεία Ηλεκτρισμού και Μεταφοράς (TEIAS) θα αναλάβει την υποχρεώσει να προχωρήσει και να εκπληρώσει το σχέδιο. Στο πλαίσιο του έργου, τα καλώδια θα τοποθετηθούν στη θάλασσα από την Μερσίνα / Ανεμούρι στην Κερύνεια, και η τουρκική εταιρεία TEIAS θα ανοίξει διεθνείς διαγωνισμούς για τα υποβρύχια καλώδια και τις εργασίες κατασκευής. Όπως αναφέρεται συναφώς, εταιρείες από την Τουρκία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
Με βάση και τη συμφωνία για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, είναι προφανές ότι στόχος του καθεστώτος της Άγκυρας είναι η βαθμηδόν προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου. Με βάση το έγγραφο συμφωνίας, όπως είχε αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του «Φ», ο στόχος της Τουρκίας είναι ξεκάθαρος:
1.Πλήρης εξάρτηση και βήμα ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία.
2.Απόλυτος έλεγχος των κατεχομένων από την Τουρκία.
3.Ανάπτυξη της γεωργίας, του τουρισμού και ενίσχυση της οικονομίας του κατεχόμενου τμήματος.
4.Αναβάθμιση της αξίας των ε/κ περιουσιών και περιπλοκή των συζητήσεων στο πεδίο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.
5.Περιπλοκές και στο εδαφικό.
Είναι προφανές πως η Τουρκία με τα έργα αυτά, νερού και ηλεκτρισμού, κάνει ένα ακόμη βήμα για προσάρτηση των κατεχομένων. Το ψευδοκράτος θα εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία.
Παράλληλα, η Άγκυρα εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά το έργο αυτό, πέραν από τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν.