Tριάντα μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, τρεις περισσότερες από την προηγούμενη φορά συμπεριλαμβανομένης και της ΛΑΡΚΟ αποφάσισαν να δώσουν το παρών στις δύο δημοπρασίες για τη διακοψιμότητα που διεξάγει αύριο, 31 Μαρτίου, ο ΑΔΜΗΕ.
Η συνολική ισχύς που θέτουν στη διάθεση του Διαχειριστή Ηλεκτρικής Ενέργειας οι εταιρίες φθάνει για τον Απρίλιο στα 2.058,3 MW, έναντι των 1.500 MW που ζητεί ο Διαχειριστής. Η πρώτη δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου, αφορούσε συνολική ισχύ 1.000 MW.
Η όλη διαδικασία αφορά στους δύο τύπους “Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου” (ΥΔΦ), με προσφερόμενη ισχύ 889 MW για την πρώτη κατηγορία (YΔΦ 1), έναντι των ί 650 MW που ζητεί ο Διαχειριστής. Για τον δεύτερο τύπο (ΥΔΦ 2) οι προσφορές φθάνουν στα 1.169 MW για ισχύ 850 MW , που δημοπρατεί ο ΑΔΜΗΕ.
Oι δύο τύποι δημοπρασιών σχετίζονται με τον χρόνο προειδοποίησης από τον ΑΔΜΗΕ προς τη βιομηχανία και μία σειρά από άλλα κριτήρια, όπως η μέγιστη διάρκεια της εντολής και η μέγιστη συνολική διάρκεια ανά έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρώτο τύπο διακοψιμότητας (YΔΦ 1) ο χρόνος προειδοποίησης είναι δύο ώρες, αλλά στον δεύτερο τύπο (ΥΔΦ 2) μόλις 5 λεπτά.
Η κατηγορία αυτή, ο τύπος «ΥΔΦ 2» αποδεικνύεται και ο πιο δημοφιλής για τους παίκτες στην αγορά, με 28 βιομηχανίες να συμμετέχουν, έναντι 26 συμμετοχών για την πρώτη κατηγορία «ΥΔΦ1»., παρότι αυτή ήταν η πιο αποδοτική της πρώτης δημοπρασίας : H τιμή στην οποία έκλεισε ήταν τα 30.000 ευρώ/MW, ενώ στο δεύτερο τύπο, «ΥΔΦ 2» η τιμή διαμορφώθηκε στα 10.000 ευρώ/ MW. .
To ενδιαφέρον όλων στρέφεται στη ΛΑΡΚΟ, που κατεβαίνει προσφέροντας 171,3 MW σε κάθε τύπο δημοπρασίας και η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη φορά θα καταθέσει προσφορά. Στην προηγούμενη δημοπρασία δεν είχε συμμετάσχει, όπως δεν συμμετείχε ούτε η ΔΕΗ, παρότι είχε εγγραφεί στη διαδικασία.
Δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες έχουν οι μεγάλοι καταναλωτές, στην πράξη μεγάλες βιομηχανίες, που θα πρέπει να είναι ικανές να διαθέσουν στο σύστημα από 5 MW και άνω. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει στην επόμενη δημοπρασία για τον Μάιο, να μειώσει στα 3 MW το όριο, από τα 5 ΜW σήμερα
Η διακοψιμότητα, μέτρο που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της ΕΕ και επί χρόνια ζητούσαν οι βιομηχανίες για να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος, αφορά στη δυνατότητα του ΑΔΜΗΕ να περικόπτει ηλεκτρικά φορτία όποτε κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την ευστάθεια και την ομαλή λειτουργία του διασυνδεδεμένου συστήματος.