Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών τίθενται πλέον συναλλαγές στο Χρηματιστήριο και στην αγορά των αμοιβαίων εξωτερικού κατά τη χρονική περίοδο 1/6/2014 έως 30/6/2015,από τις οποίες όμως, να προκύπτει ότι τα λεφτά που βγήκαν από τις αγοραπωλησίες των τίτλων, «παρκαρίστηκαν» σε τράπεζα του εξωτερικού. Παρά το γεγονός ότι η αλλαγή θεματοφύλακα δεν αποτελεί στην αγορά και στις αγορές γενικότερα ποινικό αδίκημα, οι εισαγγελικές αρχές κινούνται με γνώμονα το αν προκύπτει ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Κι αυτό διότι η παράκαμψη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με τη μέθοδο της αγοραπωλησίας μετοχών ή εξαγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού με ταυτόχρονη αλλαγή θεματοφύλακα από την Ελλάδα σε τράπεζα άλλης χώρας αποτελεί έναν εύσχημο και συνάμα νομιμότατο τρόπο ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή «νομιμοποίησης» εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εξηγούν στο b.e. πηγές προσκείμενες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Για το λόγο αυτό λοιπόν, όπως προκύπτει από το έγγραφο που έχει στα χέρια του το b.e. η Δικαιοσύνη εξετάζει συναλλαγές από 500 χιλιάδες ευρώ και πάνω. Πλην όμως, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς δεν παύει να δημιουργείται ζήτημα για τους επενδυτές εκείνους που έχουν «σπάσει» τα κέρδη τους από τις αγορές. Δηλαδή, ενώ τα έσοδα από τις χρηματιστηριακές πράξεις πέρασαν στον θεματοφύλακα – τράπεζα του εξωτερικού, ο ίδιος επενδυτής θα μπορούσε να σπάσει το ποσό από τα κέρδη σε μικρότερα στέλνοντάς τα σε διαφορετικές τράπεζες.
Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει στα χέρια του το ependisinews οι Εισαγγελικές αρχές ζητούν από τις χρηματιστηριακές εταιρείες «να αποστείλουν τα πλήρη στοιχεία των πελατών σας φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία κατά το χρονικό διάστημα 1/6/2014 έως 30/6/2015 προέβησαν σε συναλλαγές επί χρηματιστηριακών μέσων, όπου το σύνολο των αγορών τους ήταν μεγαλύτερο από το σύνολο των αντίστοιχων πωλήσεών τους, τουλάχιστον κατά 500 χιλιάδες ευρώ σε οποιαδήποτε από τις τρεις κατωτέρω κατηγορίες χρηματοπιστωτικών μέσων:
Α) μετοχές, ETFs
Β) μερίδια αλλοδαπών ΟΣΕΚΑ
Γ) ομόλογα εξωτερικού (κρατικά ή εταιρικά)».
Επίσης, τονίζεται ότι, «οι πληροφορίες που θα μας αποστείλεται (σ.σ. οι χρηματιστηριακές εταιρείες στις εισαγγελικές αρχές) για τις προαναφερόμενες περιπτώσεις θα πρέπει επιπλέον να αναφέρουν τον θεματοφύλακα των τίτλων και τυχόν αλλαγή του θεματοφύλακα λόγω μεταφοράς free of payment των προαναφερόμενων χρηματοπιστωτικών μέσων σε θεματοφύλακα του εξωτερικού».
Σημειωτέον, ότι σχετική έρευνα είχε ξεκινήσει η Εισαγγελία τον περασμένο Σεπτέμβριο για το αν βγήκαν λεφτά στο εξωτερικό από την αγοραπωλησία μετοχών κατά την πρώτη περίοδο επιβολής των capital controls.