Στο σκάνδαλο των Panama Papers φαίνεται να εμπλέκεται ο Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Miguel Arias Cañete όχι άμεσα αλλά έμμεσα μέσω της συζύγου του, η οποία εμφανίζεται ως μέτοχος σε μία επενδυτική εταιρία στον Παναμά, που όμως ο Ισπανός Επίτροπος ξέχασε να συμπεριλάβει στη δήλωση με τα περιουσιακά του στοιχεία, την οποία έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αποκαλύπτει o ιστότοπος EurActiv Γαλλίας.
Πρόκειται για την εταιρία Rinconada Investments Group, με μέτοχο την κα Micaela Domecq y Solís-Beaumont, τη σύζυγο του Επιτρόπου, της οποίας η οικογένεια είναι γνωστή στην Ισπανία για την εκτροφή ταύρων για ταυρομαχίες. Η οικογένεια Domecq έχει και πολλά συμφέροντα σε μεγάλο αριθμό αγροτικών εταιριών.
Τα Panama Papers αποκαλύπτουν ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των αγροτικών δραστηριοτήτων της συζύγου του Επιτρόπου και της πολιτικής θέσης που κατείχε ο κ. Cañete στο παρελθόν, καθώς κατά την περίοδο που η οικογένειά τους έπαιρνε επιδοτήσεις της ΕΕ για την εκτροφή των ταύρων εκείνος ήταν υπουργός Γεωργία στη χώρα του.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι πλήρως σύννομες με το φορολογικο καθεστώς στην Ισπανία, ενώ από το γραφείο του κ. Cañete έγινε γνωστό ότι το συμφωνητικό γάμου του επιτρόπου περιέχει όρο για τον διαχωρισμό της περιουσίας των δύο συζύγων και ότι οι δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων που έχει κατεθέσει στην Κομισιόν είναι στο στο πλαίδιο του κώδικα συμπεριφοράς του Ευρωκοινοβουλίου και της Επιτροπής.
Στην Δήλωση που είχε υποβάλει το 2014 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Cañete είχε αναφέρει ότι η σύζυγός του είναι ιδιοκτήτρια 100% μίας ισπανικής αγροτικής εταιρίας καθώς και μίας εταιρίας διαχείρισης διαφημίσεων, της NOVA SL.Αλλά για μετοχές στον Παναμά δεν είχε δηλώσει τίποτα.
Ας σημειωθεί ότι το 2014, οταν έγινε γνωστή η υποψηφιότητα του κ.Cañete για τη θέση του Επιτρόπου Ενέργειας , υπήρξε έντονη αντίδραση από πολλούς Ευρωβουλευτές, επειδή θεώρησαν ότι αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων το γεγονός ότι ο Ισπανός Επίτροπος κατείχε μετοχές σε πετρελαϊκές εταιρίες. Μάλιστα τότε είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 580.000 υπογραφές με το αίτημα προς το ευρωκοινοβούλιο να απορρίψει την υποψηφιότητά του.