Δραστηριοποίηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στο συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) εξετάζει η Εταιρία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς, ενώ ήδη σχεδιάζει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διαχείρισης δικτύου και της εμπορίας, με τη δημιουργία των δύο αντίστοιχων εταιριών, ΕΔΑ και ΕΠΑ μέσα στο 2016.
Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή της εταιρίας Χρήστου Μπαλάσκα ήδη έχουν γίνει κρούσεις από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για συνδυαστικά πακέτα πώλησης ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όμως η εταιρία δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Ο κ. Μπαλάσκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΕΠΑ Αττικής να διεκδικήσει άδεια προμήθειας ηλεκτρισμού. Άφησε δε να εννοηθεί ότι αν στο πλαίσιο της απελευθέρωσης, κάποια εταιρία προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος δραστηριοποιηθεί στην αγορά αερίου στην Αττική, τότε η ΕΠΑ θα απαντήσει άμεσα με αυτόνομη κάθοδο στην πώληση ηλεκτρισμού στους καταναλωτές.
Ο ανταγωνισμός αναμένεται να αυξηθεί μετά το 2017, καθώς η σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς προβλέπει ότι από 1/1/2017 απελευθερώνονται οι μεγάλοι επαγγελματικοί πελάτες και από 1/1/2018 όλοι οι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών. Τον Αύγουστο του 2015 απελευθερώθηκαν οι βιομηχανικοί πελάτες (εντός των γεωγραφικών ορίων των ΕΠΑ).
Μέχρι στιγμής πάντως η ΕΠΑ Αττικής δεν έχει χάσει παρά 5 από τους 55 βιομηχανικούς πελάτες της, καθώς κατάφερε να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές, επωφελούμενη και από τις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ, διαδικασία στην οποία πλέον μπορεί να συμμετέχει.
Διαχωρισμός δραστηριοτήτων
Στις προτεραιότητες για το 2016 είναι η δημιουργία της Εταιρίας Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) και της Εταιρίας Παροχής (ΕΠΑ), καθώς οι δύο δραστηριότητες πρέπει να διαχωριστούν, βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου. Η πρώτη εταιρία θα ασχολείται με τη διαχείριση του δικτύου, εξασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε τρίτους παρόχους αερίου και η δεύτερη με την εμπορία. Η ΕΠΑ θα διατηρήσει το σημερινό logo της εταιρίας.
Η διοίκηση της ΕΠΑ Αττικής έχει ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας μία τροποποίηση της νομοθεσίας, προκειμένου να επιτραπεί πρώτα η απόσχιση του κλάδου εμπορίας, αντί της απόσχισης του κλάδου διανομής, όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος. . Ο λόγος που η ΕΠΑ ζητεί την αλλαγή είναι ότι διαδικαστικά μπορεί να προχωρήσει γρηγορότερα το νέο σχήμα με τον τρόπο αυτό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο εξετάζει το αίτημα και σύντομα θα υπάρξει η σχετική ρύθμιση.
CNG
Eνδιαφέρον για δραστηριοποίηση στη αγορά συμπιεσμένου αερίου δηλώνει η ΕΠΑ Αττικής, καθώς την περίοδο αυτή με πρωτοβουλία της ΔΕΠΑ, προωθείται σχέδιο ανάπτυξης της τροφοδοσίας με αέριο διαφόρων πόλεων της χώρας που δεν συνδέονται με τον αγωγό. Το συμπιεσμένο αέριο (CNG) δίνει τη δυνατότητα με την κατασκευή δύο σταθμών, μίας συμπίεσης και μίας αποσυμπίεσης στο σημείο διάθεσης να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο οι απομακρυσμένες περιοχές, ακόμα και τα νησιά. Η μεταφορά του CNG από το ένα σημείο στο άλλο γίνεται με βυτιοφόρα που μεταφέρουν τις ειδικές φιάλες με το συμπιεσμένο αέριο, το οποίο μετά την αποσυμπίεση μπορεί να διοχετευτεί μέσω τοπικού δικτύου στη συγκεκριμένη περιοχή.
Το κόστος για την κατασκευή της κάθε μονάδας εκτιμάται σε 1-1,5 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Μπαλάσκας για να λειτουργήσει το νέο σχήμα πρέπει να ρυθμιστεί ο τρόπος χρέωσης του αερίου για τους σταθμούς CNG και τη μεταφορά με τα βυτία, δηλαδή κάτι ανάλογο με τις χρεώσεις για τους αγωγούς μεταφοράς και τα τέλη του δικτύου διανομής, που ισχύει σήμερα για τους καταναλωτές αερίου μέσω αγωγού.