Αποφασιστικό βήμα μπροστά έγινε την Παρασκευή στην αγορά, με τις ευλογίες Ντράγκι, μετά την απόφασή του να εντάξει τις Ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,η οποία θα επαναγοράσει παλαιότερα ομόλογα του EFSF, πριν αντικατασταθεί από τον ESM. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει το 25% των συγκεκριμένων ομολόγων που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες αν και ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη του στις 10 Μαρτίου είχε πει πως θα είναι επιλέξιμα το 50%. Σε κάθε περίπτωση η κίνηση εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει λογιστικά κέρδη μέχρι και 1 δισ ευρώ για τις τράπεζες. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η αξία των εν λόγω ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών φθάνει τα 37 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ομόλογα που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης (η κρατική συμμετοχή είχε καλυφθεί με ομόλογα EFSF) αλλά και ομόλογα που δόθηκαν αργότερα σε τράπεζες που απορρόφησαν προβληματικές τράπεζες.
Η ανταπόκριση στο χρηματιστηριακό ταμπλό ήταν άμεση, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με άνοδο 4,86%, στις 574,73 μονάδες. Και ειδικά στους άμεσα… «ενδιαφερόμενους», τις τράπεζες, οι οποίες έκλεισαν με σούπερ κέρδη, 18,92%. Η μετοχή της Alpha επέστρεψε μιάν ανάσα πριν από τα 2 ευρώ, στο 1,98 ευρώ και με άνοδο 15,12%, διακινώντας περισσότερα από 11,2 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 16,59% για τη μετοχή της Εθνική, που έκλεισε 0,26 ευρώ και όγκο 60 εκατ. τεμαχίων. Άνοδος σε ποσοστό 18,20% για την Eurobank, στα 0,747 ευρώ και 17,1 εκατ. τεμάχια, ενώ η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε πολύ κοντά στο limit up, με κέρδη 26,52%, στα 0,229 ευρώ διακινώντας 36,9 εκατ. τεμάχια.
Σε σχόλιό του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης, σχολιάζει ότι, «μια κίνηση «καλής θέλησης» από την πλευρά της ΕΚΤ τάραξε τα νερά στο τέλος της εβδομάδας αναζωογονώντας το εγχώριο χρηματιστηριακό τοπίο. Η είδηση για επαναγορά μέρους των ομολόγων του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, έδωσε το έναυσμα για μια ισχυρή κίνηση με επίκεντρο τις τράπεζες η οποία σταδιακά είχε διάχυση και στους υπόλοιπους τίτλους. Η έντονη αποτύπωση αυτής της είδησης δεν έχει να κάνει τόσο με το εξοικονομούμενο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών (θεωρητικά 144 εκατ. ευρώ) αλλά με το ότι ένας εκ των βασικών Θεσμών της διαπραγμάτευσης κινείται έμπρακτα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας».
Στους βασικούς αγοραστές της ημέρας, σύμφωνα με την αγορά, θα έλεγε κανείς ότι ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορών αυτή τη φορά και όχι πώλησης, από τα επενδυτικά σπίτια που στις αρχές της εβδομάδας είχαν βγει πωλητές, βλέποντας ότι κάτι πάει στραβά με την αξιολόγηση. HSBC και Citigroup, εκτελούσαν εντολές αγορών για τους πελάτες τους από το Λονδίνο, ενώ σε memos Ελλήνων διαχειριστών σε επενδυτικούς οίκους του Λονδίνου υπήρχε παρότρυνση για την αγορά τραπεζικών μετοχών. Σημειωτέον, ότι ο τζίρος στην αγορά ήταν υπερδιπλάσιος του χθεσινού, διαμορφούμενος στα 91 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα το καλό κλίμα διαχύθηκε και στο υπόλοιπο ταμπλό και ειδικά στον FTSE 25. Οι αγοραστές επέστρεψαν στη Βιοχάλκο που έκλεισε με άνοδο πάνω από 7%, στο 1,07 ευρώ που είναι και τα υψηλότερα επίπεδα εβδομάδας. Αντανακλαστική η αντίδραση για τη ΔΕΗ, στα 2,96 ευρώ, ακολουθώντας τη γνωστή διαδρομή 2,77 - 3 ευρώ. Αντίδραση βγήκε και στα ΕΛΠΕ, με τη διοίκηση του ομίλου, όπως αναφέρουν πληροφορίες να εξετάζει προτάσεις αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεων του ομίλου. Η μετοχή ενισχλύθηκε κατά 3,81%, στα 3,54 ευρώ. Πάνω από 2% τα κέρδη για την ΕΥΔΑΠ, κέρδη 5,5% για τον Μυτιληναίο, με την διοίκηση του ομίλου να συμμετέχει σε παρουσιάσεις στις ΗΠΑ. Κέρδη 3,29% για τον ΟΤΕ, στα 7,85 ευρώ, κλείνοντας μιάν ανάσα πριν από τα 7,90 ευρώ που είναι τα υψηλότερα της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Απ. Μάνθο της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ, «τις ευαίσθητες τραπεζικές χορδές του χρηματιστηρίου φαίνεται ότι ακούμπησε η ΕΚΤ με την απόφαση να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την αγορά ομολόγων έκδοσης EFSF, καθώς έσπρωξε το Γενικό Δείκτη με συνοπτικές διαδικασίες από το κάτω όριο του βραχυχρόνιου πλαγιοκαθοδικού καναλιού των 542 μονάδων προς το μέσο του των 575 με 565 μονάδων.
Μεταβλητότητα η οποία δείχνει σε μεγάλο βαθμό την έντονη νευρικότητα που διακατέχει τους επενδυτές, καθώς η ακτινογραφία του νέου με το συνολικό όφελος των 250 +500 εκατ. ευρώ και για τις 4 τράπεζες δε μπορεί να αντικατοπτρίσει τη σημερινή βίαιη ποσοστιαία άνοδο των τραπεζών ενόψει μάλιστα και του ρίσκου, που ελλοχεύει με την νέα έλευση του κουαρτέτου από Δευτέρα.
Διαγραμματικά τώρα ο Γενικός Δείκτης δείχνει να πάτησε με απρόσμενο τρόπο την περιοχή των 542 μονάδων ανοίγοντας έτσι ανοδικό μέτωπο με το επίπεδο των 580 μονάδων».