Iσχυρές πιέσεις για την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, καθώς και των συμμετοχών του δημοσίου στη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ δέχεται από τους δανειστές η κυβέρνηση, αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι το όλο θέμα αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις για το νέο Υπερταμείο, στο οποίο θα ενταχθεί το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ
Πρόκειται για τα πακέτα των μετοχών του δημοσίου σε ενεργειακές εταιρίες, τα οποία στο παρελθόν είχαν εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση, αλλά στη συνέχεια οι συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις πάγωσαν, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων διαπραγματεύσεων με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας οι εκπρόσωποι των θεσμών επανήλθαν στο θέμα, ζητώντας τα εν λόγω «πακέτα» να παραμείνουν στο σκέλος ιδιωτικοποιήσεων του νέου Υπερταμείου, αντί του σκέλους αξιοποίησης που έχει προτείνει η κυβέρνηση.
Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα, ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης είχε δηλώσει δημόσια ότι δεν θα γίνει άλλη ιδιωτικοποίηση ενεργειακής εταιρίας και ότι οι συγκεκριμένες συμμετοχές θα περάσουν στο τμήμα Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας του νέου Υπερταμείου. Είχε προσθέσει μάλιστα ότι τα «πακέτα» αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των προς ιδιωτικοποίηση εταιριών του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο σχετικό ΦΕΚ. Ωστόσο, στο αγγλικό κείμενο του τελευταίου μνημονίου υπάρχει αναφορά περί παραμονής στο ΤΑΙΠΕΔ όλων των «συμμετοχών» που είχε στις 31/12/2014, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι μετοχές σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ.
Κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία του υπουργείου ανέφεραν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει στο νέο Υπερταμείο μία λειτουργία ανάλογη με το το γαλλικό « Agence des Participations de l' 'Etat», ΑΡΕ, το οποίο αποτελεί έναν γαλλικό κρατικό οργανισμό διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των συμμετοχών του γαλλικού δημοσίου στις διάφορες επιχειρήσεις, πάνω από 70 συνολικά, μεταξύ των οποίων κολοσσοί όπως η ΕdF (ηλεκτρική ενέργεια), Areva (πυρηνικά),Renault κλπ.
Μάλιστα στο σκέλος αξιοποίησης το υπουργείο σχεδιάζει να εντάξει και το μερίδιο 51% που θα αποκτήσει στον ΑΔΜΗΕ. Σε αντιδιαστολή, τις ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχίσει «να τρέχει» το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ, ενταγμένο όμως πλέον ως τμήμα στο νέο Υπερταμείο.
Η πώληση της ΔΕΠΑ σταμάτησε μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού με τη Gazprom. H τότε τρόικα είχε δεχθεί το πάγωμα της διαδικασίας μέχρι να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες. Η απόφαση αυτή είχε επίπτωση στα ΕΛΠΕ, τα οποία ελέγχουν το 35% της Δημόσιας Εταιρίας Αερίου. Η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη ΔΕΠΑ μαζί με το περιορισμένο ενδιαφέρον που είχαν δείξει εκείνη την εποχή οι όποιες επαφές είχαν γίνει για τη διάθεση σε τρίτους του μεριδίου του δημοσίου στα ΕΛΠΕ, οδήγησε την τότε κυβέρνηση και τους δανειστές σε αναστολή της διαδικασίας για τα Ελληνικά Πετρέλαια Τέλος για το 17% της ΔΕΗ, που είχε εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία δεν ξεκίνησε ποτέ, αφού ο σχετικός νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, προέβλεπε την πώλησή του το 2017, αφού μέχρι τότε θα είχε ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η διάθεση της «μικρής ΔΕΗ»