Οι οποίοι μετά την επαναλειτουργία της αγοράς τον περασμένο Αύγουστο, έπειτα από την επιβολή των capitalcontrols, έχουν ρίξει στο Χ.Α. ως καθαρές εισροές περισσότερα από 1,1 δις. ευρώ (σ.σ. άνω των 8 δις. ευρώ μαζί με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών).
Όπως μεταφέρει στην ependisinews.gr, στέλεχος εισηγμένης που το τελευταίο διάστημα συμμετείχε σε roadshows σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, oι ξένοι μπορεί να ενημερώνονται, ακόμα και να ενθουσιάζονται από τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζουν μεμονωμένες εταιρείες στο Χ.Α., αλλά δεν σκοπεύουν να πάρουν μεγαλύτερο ρίσκο, όσο η αξιολόγηση μένει ανοικτή και τα πέρα – δώθε της τρόικα συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα.
Ειδικά χθες, μετά τις πληροφορίες ότι η αξιολόγηση μετατίθεται χρονικά για τον Μάιο, φέρνει στα μυαλά των ξένων διαχειριστών εικόνες από το την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 στη χώρα μας. Κι αν οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις πέρσι οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών, τι θα συμβεί φέτος;
Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά επέστρεψε και πάλι σε χαμηλούς τζίρους, κάτω των 50 εκατ. ευρώ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με εξαίρεση τη μετοχή της Alpha, οι τελευταίες εντολές στις υπόλοιπες τράπεζες ήταν για πώληση, με αποκορύφωμα την μετοχή της Εθνικής στην οποία υπήρξε ουρά για ρευστοποίηση άνω των 457 χιλιάδων τεμαχίων.
Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες, οι οποίες δεν ήταν δυνατό να διασταυρωθούν, κάνουν λόγο για διορία εκ μέρους των ξένων στην κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, διότι μετά στην Ελλάδα και για πέντε μέρες θα υπάρξει ανάπαυλα για τον εορτασμό του Πάσχα και την αργία της Πρωτομαγιάς.
Σε κάθε περίπτωση νέο αγοραστικό ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί στο Χ.Α. μόνο αν υπάρξουν απτά σημάδια ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές θα έχει αίσιο τέλος. Το αποτέλεσμα όμως, είναι ότι εκτός από τις τράπεζες, το μάρμαρο πληρώνουν και οι υπόλοιπες μετοχές του 25άρη…