«Βρείτε άμεση λύση για τα κόκκινα δάνεια, χωρίς όμως να επηρεαστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών». Αυτό ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι της τρόικας από τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, καθώς στη μεταξύ τους συνάντηση αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο συζήτησης.
Ωστόσο, όπως ανέφερε αμέσως μετά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, πιο διεξοδική συζήτηση για τη διευθέτηση των δανείων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, όπου η τρόικα θα έχει συνάντηση με τους τέσσερις υπουργούς που απαρτίζουν το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, δηλαδή τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας.
Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου αρνήθηκε να επεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την προσέγγιση των δανειστών μας ως προς τις σχεδιαζόμενες λύσεις, ωστόσο σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε αρκετά νοήμονες ώστε να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα στις τράπεζές μας».
«Δεν έχουν να μας προτείνουν κάτι συγκεκριμένο για την αντιμετώπιση του προβλήματος» συνέχισε το ίδιο στέλεχος, υπογραμμίζοντας ότι «και οι δύο πλευρές κατανοούμε και συμφωνούμε ότι το ιδιωτικό χρέος αποτελεί μια βόμβα για τα θεμέλια της οικονομίας μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα».
Σημειώνεται ότι συνδυαστικά με το μοντέλο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υπάρξουν και δραστικές αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο, καθώς -όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης- το υπάρχον πλαίσιο έχει σχεδιαστεί για τις ανάγκες άλλων εποχών και όχι για τις σημερινές συνθήκες της εξαετούς ύφεσης. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, με το νέο πλαίσιο θα «πάψουν να υπάρχουν πλούσιοι επιχειρηματίες με υπερχρεωμένες επιχειρήσεις».
Πέρα από την ενημέρωση για τους σχεδιασμούς περί των κόκκινων δανείων, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζήτησαν από τον υπουργό Ανάπτυξης να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός πλάνου για την ανάπτυξη της χώρας, κάτι που -σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος- θα πραγματοποιηθεί άμεσα.
Μελέτη για το μέτρο των Κυριακών
Ψηλά στην ατζέντα ήταν και το θέμα της απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.
Το υπουργείο Ανάπτυξης θα αναλάβει να εκπονήσει μελέτη ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου, εάν δούμε ότι δεν δουλεύει, σαφώς και θα το αλλάξουμε.
Αν και από τον περασμένο Μάρτιο έχει ψηφιστεί ο νόμος πλαίσιο του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν έχει υπάρξει ακόμη πρόοδος στη δευτερογενή νομοθεσία που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή του, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία που υποχρεούνται να τη θεσπίσουν καταγράφουν αξιοσημείωτη καθυστέρηση με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η λειτουργία του νέου συστήματος από την 1/1/2015.
Υπογραφή συμφωνίας με την Παγκόσμια Τράπεζα
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών, οι εκπρόσωποι της τρόικας προέτρεψαν το υπουργείο να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας με την Παγκόσμια Τράπεζα για την ανάθεση του έργου κατάρτισης της δευτερογενούς νομοθεσίας. Οπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος του υπουργείου, θα υπάρξει η υπογραφή της συμφωνίας, το κόστος της οποίας -σύμφωνα με πληροφορίες- ανέρχεται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ.
Ειδικό κεφάλαιο στη συνάντηση αποτέλεσε η αύξηση της ρευστότητας στην αγορά και η αξιοποίηση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Εντυπωσιασμένος από το σύστημα «Ατλας»
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο έδειξε εντυπωσιασμένος από την εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «Ατλας» του υπουργείου Εργασίας που παρέχει ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό προφίλ των ασφαλισμένων όλων των Ταμείων και τη συγκρότηση του Ενιαίου Ταμείου Απονομής Συντάξεων.
Ο κ. Κοστέλο χαρακτήρισε το σύστημα «πρωτοπόρο» και ανέφερε ότι δεν υπάρχει στη χώρα του, την Ιρλανδία. Σύμφωνα με άλλο ανώτερο στέλεχος, τέθηκε το θέμα της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, καθώς το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα εμφανίζεται να ζητάει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, με πλήρη κατάργηση συντάξεων κάτω από το γενικό όριο, συγχώνευση Ταμείων σε τρία βασικά (μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών), περαιτέρω μείωση των εισφορών, ενώ σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα και τις θέσεις της κυβέρνησης για νέα ρύθμιση με περισσότερες δόσεις, η πλευρά της τρόικας εμφανίζεται αμετακίνητη από τις θέσεις της.