Το πλαίσιο για την κυκλοφορία νέων προϊόντων στην αγορά ηλεκτρισμού, όπως τα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος ή τη δημιουργία στο μέλλον ενός «χρηματιστηρίου» όπου θα διαπραγματεύονται τίτλοι προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας θέτει η δημόσια διαβούλευση, που ξεκίνησε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Η διαβούλευση, που ολοκληρώνεται την Παρασκευή 27 Μαΐου, αφορά στην «Τροποποίηση του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Εγχειριδίου αυτού σχετικά με τον υπολογισμό ενεργειακού μείγματος»
Η προτεινόμενη τροποποίηση, που αποτελεί πρόταση του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), έχει στόχο να ρυθμίσει τη διαχείριση των εγγυήσεων προέλευσης, ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά ΔΕΗ και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), καθώς και την δημιουργία περιβαλλοντικής αγοράς Εγγυήσεων Προέλευσης (ΕΠ), η οποία θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα πρόσθετο έσοδο στους παραγωγούς ΑΠΕ
Ταυτόχρονα, έχει στόχο την αποκάλυψη του ενεργειακού μείγματος στον τελικό καταναλωτή με στόχο την ευαισθητοποίησή του για την προστασία του περιβάλλοντος.
Σε χώρες της ΕΕ, όπου ήδη λειτουργούν τα συστήματα αυτά, έχει δοθεί η δυνατότητα στους προμηθευτές ηλεκτρισμού να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους, προωθώντας για παράδειγμα τιμολόγια με «100% πράσινο ρεύμα», προσεγγίζοντας έτσι το πιο ευαισθητοποιημένο για το περιβάλλον τμήμα της αγοράς, ή άλλα « ενδιάμεσα» προϊόντα.
Σε ώριμες αγορές, όπως στη Σουηδία, λειτουργεί Aγορά Εγγυήσεων Προέλευσης, με τη συμμετοχή παραγωγών, προμηθευτών και μεσιτών, ενώ σε πολλές χώρες της ΕΕ αναπτύσσεται και διασυνοριακό εμπόριο για τους σχετικούς τίτλους.
Ενδιαφέρον εκδηλώνεται και στην Ελλάδα, καθώς τουλάχιστον δύο εταιρίες, μία του εξωτερικού και μία του εσωτερικού έχουν κτυπήσει την πόρτα της ΡΑΕ για το θέμα αυτό, ενώ μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα έχουν αρχίσει να αγοράζουν σχετικά πιστοποιητικά.
Ας σημειωθεί ότι το νομοθετικό πλαίσιο έχει θεσμοθετεί εδώ και χρόνια και τώρα συμπληρώνεται και τροποποιείται, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών. .
Σύμφωνα με τον νέο κώδικα, ο ΛΑΓΗΕ θα αναλαμβάνει να υπολογίζει κάθε χρόνο το υπολειπόμενο ενεργειακό μείγμα και το μείγμα κάθε προμηθευτή ηλεκτρισμού, χρησιμοποιώντας τα μητρώα δεδομένων που τηρεί, καθώς και εκείνα του Διαχειριστή των μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και το ΚΑΠΕ σε συνδυασμό με τα στοιχεία παραγωγής και κατανάλωσης του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του Διαχειριστή των μη διασυνδεδεμένων νησιών.
Μανταλένα Πίου