Ισχυρο πλήγμα στις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της ΕΕ μπορεί να επιφέρει πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ως προβληματική τη μέθοδο που εφαρμόζει η Κομισιόν για τον υπολογισμό της διάθεσης δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων
Ισχυρο πλήγμα στις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της ΕΕ μπορεί να επιφέρει πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ως προβληματική τη μέθοδο που εφαρμόζει η Κομισιόν για τον υπολογισμό της διάθεσης δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων σε ορισμένους βιομηχανικούς κλάδους.
Το Δικαστήριο έδωσε στην Κομισιόν προθεσμία 10 μηνών για να αναθεωρήσει τον τρόπο υπολογισμού της διάθεσης δωρεάν δικαιωμάτων και ήδη εκφράζονται ανησυχίες ότι η επανεξέταση θα επαυξήσει το ενεργειακό κόστος για τις μεγάλες βιομηχανίες.
Η απόφαση δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα, ούτε θα επηρεάσει το σύνολο των δικαιωμάτων που διατίθενται στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπής Ρύπων της ΕΕ, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρά μείωση των δωρεάν δικαιωμάτων για τις βιομηχανίες από το 2018.
Η ειρωνεία του πράγματος είναι το όλο θέμα ήλθε στην επιφάνεια μετά από καταγγελία ορισμένων ευρωπαϊκών διυλιστηρίων και χημικών εταιριών, οι οποίες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι τα δωρεάν δικαιώματα που έπαιρναν ήταν λιγότερα από όσα εδικαιούντο. Ανάμεσα στις εταιρίες που κατέθεσαν την προσφυγή είναι όμιλοι όπως η αυστριακή OMV, η Esso Italiana, η Api Raffineria di Ancona, η DOW Benelux και η Βorealis Polylefine.
Εάν το νέο σχήμα της Κομισιόν καταλήξει σε λιγότερα δωρεάν δικαιώματα, όπως είναι και το πιθανότερο σύμφωνα με τους αναλυτές, τότε η όλη υπόθεση θα έχει γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων και των άλλων βιομηχανιών.
Η προοπτική της μείωσης των δωρεάν δικαιωμάτων για τις μεγάλες βιομηχανίες είχε μάλιστα σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές των δικαιωμάτων στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων, φθάνοντας τη Μεγάλη Πέμπτη στα 6,50 ευρώ/τόνο CO 2.
Αρκετοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η άνοδος αυτή στις τιμές των ρύπων θα είναι βραχυπρόθεσμη και ήδη στη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε χθες, οι τιμές υποχώρησαν στα 5,88 ευρώ/τόνο CO 2.
Mανταλένα Πίου