Συμφωνία συνεργασίας με την ρωσική πετρελαϊκή Rosneft για την προμήθεια αργού μα ανταλλαγή διυλισμένων προϊόντων εξετάζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές. Η συμφωνία κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα, στις 28 Μαΐου και θα κινείται στο πρότυπο της πρόσφατης συνεργασίας των ΕΛΠΕ με την ιρανική εταιρία πετρελαίου ΝΙΟC.
Η συμφωνία θα αφορά κυρίως στο ντίζελ, στο οποίο τα ΕΛΠΕ είναι πλεονασματικά, χωρίς να αποκλείει τα άλλου τύπου καύσιμα, που παράγουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, Ας σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι πωλήσεις καυσίμων των ΕΛΠΕ σε όγκο μειώθηκαν σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, με σημαντικό μέρος της πτώσης να οφείλεται στην καθίζηση στην εσωτερική αγορά, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο θέρμανσης και τις βενζίνες. Από το σύνολο των πωλήσεων, το 55% αφορούσε εξαγωγές. .
Ανάλογης μορφής είναι η συμφωνία που υπέγραψαν τα ΕΛΠΕ με την ιρανική NIOC, καθώς μέρος της παλαιάς οφειλής που είχαν τα ΕΛΠΕ προς την εταιρία εξοφλείται με εξαγωγές καυσίμων.
Οι επαφές των ΕΛΠΕ με τη Rosneft έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, ενώ τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε τα γραφεία του ρωσικού ομίλου στη Μόσχα κλιμάκιο της διοίκησης των ΕΛΠΕ. Μάλιστα έχουν υπάρξει φήμες ότι πέραν της εμπορικής συνεργασίας, οι Ρώσοι ενδιαφέρονται και για στενότερη, στρατηγικού τύπου συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενδεχομένων και μετοχική.
Μέχρι στιγμής πάντως, και οι δύο βασικοί μέτοχοι των ΕΛΠΕ, ο όμιλος Λάτση, o οποίος μέσω της Paneuropean ελέγχει το 42,63% και το δημόσιο, με μερίδιο 35,48% το οποίο έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ , διαψεύδουν τα σενάρια αυτά.
Τα ΕΛΠΕ προμηθεύονται εδώ και χρόνια ρωσικό αργό.
Η Rosneft είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία της Ρωσίας, με δραστηριότητα και στο φυσικό αέριο- και μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες παγκοσμίως- με κύριο μέτοχο το ρωσικό δημόσιο ενώ σημαντικό ποσοστό, το 19,75%, κατέχει, από το 2013, η βρετανική πολυεθνική ΒΡ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες η Rosneft, παρότι η ίδια δεν διαθέτει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), πραγματοποίησε την πρώτη ρωσική εξαγωγή LNG, με την αποστολή φορτίου στην αιγυπτιακή εταιρία Εgas.
Τον Ρώσο πρόεδρο στην επίσκεψή του στην Ελλάδα αναμένεται να συνοδεύον και στελέχη του άλλου ρωσικού κολοσσού, της Gazprom η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε κοινοπρακτιικό σχήμα με τη ΔΕΗ για μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού.
Το μεγάλο πρότζκετ στο οποίο αναμένεται να αναφερθούν οι Ρώσοι κατά την επίσκεψη στην Αθήνα, είναι ο νέος αγωγός αερίου που σχεδιάζει η Μόσχα για τη Νότιο Ευρώπη, σε αντικατάσταση του South Stream, ο οποίος ματαιώθηκε και του Turkish Stream, που έχει παγώσει.
Για το νέο πρότζκετ, τον αγωγό South Stream II, όπως αποκαλείται, η ΔΕΠΑ, η Gazprom και η ιταλική Edison έχουν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης, με στόχο τη διερεύνηση μίας διαδρομής του ρωσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα, που θα περνά από την Ελλάδα αφού πρώτα ο αγωγός καταλήξει σε ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν έχει προσδιοριστεί και πιθανότατα θα είναι η Βουλγαρία και θα καταλήγει στην Ιταλία, με αναβίωση του παλαιού σχεδίου για τον ελληνο-ιταλικό αγωγό.