Μείωση στις τιμές λιανικής της βενζίνης και του ντίζελ αναμένεται τις επόμενες ημέρες
Σημαντική μείωση παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου μετά την ενδιάμεση συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, μία μείωση, που όπως εκτιμούν παράγοντες των ελληνικών διυλιστηρίων, θα αποτυπωθεί και στις εγχώριες τιμές στο πρατήριο , εφόσον βέβαια τηρηθούν οι προβλεπόμενοι όροι και δεν υπάρξουν άλλα απρόοπτα μέχρι την υπογραφή της τελικής συμφωνίας. Ωστόσο ανάλογη αποκλιμάκωση τιμής δεν αναμένεται για το φυσικό αέριο.
Χθες, λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, η τιμή του Βrent υποχωρούσε κάτω από τα 78 δολ/βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου. Η τιμή διυλιστηρίου της βενζίνης στην ελληνική αγορά ήταν στα 1,412 ευρώ/ λίτρο και για το ντίζελ κίνησης στο 1,135 ευρώ/λίτρο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο.
Η τιμή διυλιστηρίου διαμορφώνεται με βάση τον μέσο όρο των τιμών Platts Mεσογείου των προηγούμενων τεσσάρων ημερών ανά κσύσιμο (βενζίνη, ντήζελ κλπ) και την ισοτιμία δολαρίου/ευρώ συν ένα premium. ‘Όσο για την αποτύπωση στην αντλία της υποχώρησης των τιμών κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αυτή εξαρτάται και από το χρόνο ανεφοδιασμού κάθε πρατηρίου. Πάντως για τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση της τιμής της βενζίνης και του ντίζελ, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να κινείται χθες στο 1,981 ευρώ/λίτρο και του ντίζελ κίνησης στο 1,717 ευρώ/ λίτρο.
Ας σημειωθεί ότι τόσο η βενζίνη, όσο και το ντίζελ όπως και άλλα καύσιμα αποτελούν ξεχωριστά χρηματιστηριακά προϊόντα και δεν ακολουθούν πάντα επακριβώς τις κινήσεις του αργού πετρελαίου. Ενδεικτική ήταν η αύξηση της τιμής του ντίζελ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με το Ιράν, μία αύξηση που ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του πετρελαίου. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η απόφαση της ΕΕ, που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου, να απαγορεύσει τις εισαγωγές ντίζελ από τη Τουρκία και την Ινδία, δύο χώρες που προμηθεύονταν ρωσικό αργό, το διύλιζαν σε ντίζελ και το πουλούσαν στην Ευρώπη ως τουρκικό ή ινδικό. Η απώλεια των ποσοτήτων αυτών, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ, απ’ όπου επίσης η ελλειματική σε ντίζελ ΕΕ εισήγαγε το προϊόν, οδήγησε στη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών.
‘Άνευ άλλων απροόπτων πάντως, κατά τις ίδιες πηγές το αργό αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να κινηθεί μεταξύ 80 και 100 δολ/βαρέλι. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, παρότι η κρίση ήταν σημαντική, η τιμή του πετρελαίου αυτή τη φορά έδειξε μία σχετική συγκράτηση σε σχέση με άλλα ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν, όταν είχε εκτοξευτεί πάνω από τα 150 δολ/βαρέλι.
Η αντίσταση των τιμών στα 100-110 δολ/βαρέλι και μάλιστα με κλειστά τα Στενά του Ορμούζ αποδόθηκε στο γεγονός ότι η αγορά έχει αλλάξει : Oι ΗΠΑ έχουν αναχθεί στον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού, ενώ στο παρελθόν ήταν εισαγωγέας. Παράλληλα προστέθηκε το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, ενώ η παγκόσμια ζήτηση μειώθηκε κατά 10% κυρίως στις αγορές της Ινδίας και άλλων χωρών της Ασίας, όπου πολλοί μεγάλοι καταναλωτές (βιομηχανίες κλπ) υπολειτούργησαν. Από την άλλη πλευρά, ο μεγαλύτερος καταναλωτής, η Κίνα, είχε φροντίσει να αποθεματοποιήσει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου πριν τον πόλεμο, της τάξης του 1,3 δισ.βαρελιών, περισσότερο από την ετήσια κατανάλωση όλης της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, παρά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, το 10% των φορτίων που μεταφερόταν πριν τον πόλεμο συνέχισε να διακινείται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ενώ ένα τμήμα του σαουδαραβικού αργού συνέχισε να φθάνει στον προορισμό του μέσω του αγωγού που καταλήγει στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλη μία ποσότητα πετρελαίου από τα ΗΑΕ εξαγόταν από το λιμάνι της Φουτζέιρα.
Έτσι, το έλλειμμα στις αγορές περιορίστηκε, με τις επιπτώσεις του πολέμου στον εφοδιασμό των αγορών να είναι σημαντικές αλλά όχι τεράστιες. Ο παράγων αυτός συγκράτησε την άνοδο των τιμών, που διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν φθάσει στα 250 δολ/βαρέλι.
Για το φυσικό αέριο όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι τιμές στην Ευρώπη, όπως αποτυπώνονται στο συμβόλαιο TTF, έχουν μεν αποκλιμακωθεί αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με το πετρέλαιο. Χθες, λίγο πριν λήξει η συνεδρίαση στο ολλανδικό hub το συμβόλαιο TTF για παράδοση στον επόμενο μήνα ήταν στα 40,720 (-2,851%). Παρότι οι ΗΠΑ έχουν αναδειχθεί στο μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου, τα πλήγματα σε υποδομές υγροποίησης του Κατάρ, απ’ όπoυ εξαγόταν περίπου το 20% του παγκόσμου LNG δεν μπορούν να αποκατασταθούν άμεσα. Για την Ευρώπη, που εισήγαγε από το Κατάρ το 12-14% του αερίου που καταναλώνει, οι απώλειες αυτές μετρούν διπλά την περίοδο αυτή, που οι ευρωπαϊκές εταιρίες προμηθεύονται αέριο για να γεμίσουν τις υπόγειες αποθήκες της ΕΕ, εν όψει του χειμώνα.
Στο πλαίσιο αυτό οι εκτιμήσεις για τις τιμές του αερίου στην Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, αν και από χθες, εν αναμονή του πλήρους ανοίγματος των Στενών του Ορμούζ, περίπου 10 LNG carriers επέστρεψαν στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων πλοίων του Κατάρ, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο.











