Business Energy
24 °c
Athens
23 ° Πα
24 ° Σα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • Περιβάλλον
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • Αγορές
    • Χρηματιστήριο
  • SUSTAINABILITY
  • REAL ESTATE
  • MAGAZINE
  • LIVE Η ΚΙΝΗΣΗ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • Περιβάλλον
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • Αγορές
    • Χρηματιστήριο
  • SUSTAINABILITY
  • REAL ESTATE
  • MAGAZINE
  • LIVE Η ΚΙΝΗΣΗ
No Result
View All Result
Business Energy
No Result
View All Result
Αρχική Αγορές Διεθνή

Ανάλυση Guardian: Η Ρωσία “ζηλεύει” την επιτυχία Τραμπ στη Βενεζουέλα

Παναγιώτης Ραδής από Παναγιώτης Ραδής
5 Ιανουαρίου 2026
σε Διεθνή
Ανάλυση Guardian: Η Ρωσία “ζηλεύει” την επιτυχία Τραμπ στη Βενεζουέλα

Ανάλυση Guardian: Η Ρωσία “ζηλεύει” την επιτυχία Τραμπ στη Βενεζουέλα – “Μας ευνοεί η επιστροφή στις σφαίρες επιρροής”

Μια αιφνιδιαστική επιδρομή στην πρωτεύουσα μέσα στη νύχτα, που κατέληξε στη σύλληψη του ηγέτη της χώρας. Την επόμενη ημέρα, η εισβάλλουσα δύναμη ανακοινώνει ότι θα διοικήσει το συγκεκριμένο κράτος για αόριστο χρονικό διάστημα.

Έτσι είχε φανταστεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα εξελισσόταν η πλήρους κλίμακας εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, τονίζει σε ανάλυσή του για τη ρωσική αντίδραση στην απαγωγή-σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο από τις ΗΠΑ ο βρετανικός Guardian.

Αντί γι’ αυτό, ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ που το πέτυχε στη Βενεζουέλα, σε μια επιχείρηση που καταγγέλθηκε από πολλούς ως παράνομη, απομακρύνοντας τον ιστορικό σύμμαχο του Κρεμλίνου, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει δίκη στη Νέα Υόρκη.

Δημοσίως, Ρώσοι αξιωματούχοι αντέδρασαν με οργή, καταδικάζοντας την επιχείρηση ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και επικίνδυνο προηγούμενο. Πίσω από τη ρητορική, ωστόσο, διαφαίνεται ένα αίσθημα απρόθυμου σεβασμού – ακόμη και ζήλιας – για την αποτελεσματικότητα του πραξικοπήματος που η ίδια η Μόσχα είχε κάποτε οραματιστεί, αλλά δεν κατάφερε να εκτελέσει λόγω μιας σειράς αποτυχιών των μυστικών υπηρεσιών και της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης.

“Η επιχείρηση εκτελέστηκε με επάρκεια”, έγραψε το ρωσικό φιλοκυβερνητικό κανάλι Dva Mayora στο Telegram, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με τον ρωσικό στρατό.

“Πιθανότατα έτσι ακριβώς προοριζόταν να εξελιχθεί και η δική μας “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”: γρήγορα, θεαματικά και αποφασιστικά. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο [Βαλέρι] Γκερασίμοφ είχε σχεδιάσει να πολεμά για τέσσερα χρόνια”, πρόσθεσε, αναφερόμενο στον αρχηγό του γενικού επιτελείου της Ρωσίας.

Αυτού του είδους τα σχόλια έχουν τροφοδοτήσει ένα κλίμα αυτοκριτικής μεταξύ των φιλοπολεμικών φωνών, με ορισμένους να επικρίνουν ανοικτά το πώς το υποσχόμενο ρωσικό blitzkrieg στην Ουκρανία μετατράπηκε σε έναν παρατεταμένο και αιματηρό πόλεμο.

Η Όλγα Ουσκόβα, φιλοκυβερνητική επιχειρηματίας στον χώρο της τεχνολογίας, δήλωσε ότι ένιωσε “ντροπή” εκ μέρους της Ρωσίας μπροστά στο πόσο απροκάλυπτη φάνηκε η αμερικανική επέμβαση.

“Μέσα σε μία ημέρα, ο Τραμπ συνέλαβε τον Μαδούρο και φαινομενικά ολοκλήρωσε τη δική του “ειδική στρατιωτική επιχείρηση””, έγραψε.

Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, επικεφαλής της RT και κορυφαία προπαγανδίστρια του Κρεμλίνου, παρενέβη επίσης στο Telegram, λέγοντας ότι η Μόσχα έχει λόγους “να ζηλεύει”.

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, η Βενεζουέλα επιδίωξε να καλλιεργήσει ένα δίκτυο αντιαμερικανικών συμμαχιών – από τη Ρωσία και την Κίνα έως την Κούβα και το Ιράν – με την ελπίδα διαμόρφωσης ενός νέου άξονα ικανού να σταθεί απέναντι στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών υπέρ του καθεστώτος Μαδούρο ακόμη και στα τέλη Δεκεμβρίου, ελάχιστοι σοβαροί αναλυτές ανέμεναν ποτέ ότι η Μόσχα θα έσπευδε να τον διασώσει με ουσιαστικό τρόπο.

Βυθισμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία παρακολουθεί τον τελευταίο χρόνο και άλλους βασικούς συμμάχους της να πέφτουν ή να αποδυναμώνονται δραστικά – από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία έως ένα ολοένα και πιο εύθραυστο Ιράν – αποκαλύπτοντας τα όρια της επιρροής του Κρεμλίνου.

“Για τη Ρωσία, η κατάσταση είναι εξαιρετικά άβολη”, δήλωσε ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ, ειδικός στη διεθνή πολιτική και σύμβουλος του Κρεμλίνου. “Η Βενεζουέλα είναι στενός εταίρος και ιδεολογικός σύμμαχος, ενώ ο Μαδούρο και ο Πούτιν διατηρούν μακροχρόνιους δεσμούς, αφήνοντας στη Μόσχα ελάχιστα περιθώρια πέρα από την έκφραση οργής για τις αμερικανικές ενέργειες. Ωστόσο, η παροχή οποιασδήποτε πραγματικής βοήθειας σε μια τόσο μακρινή χώρα, σε ένα εντελώς διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον, απλώς δεν είναι εφικτή – για υλικοτεχνικούς λόγους”.

Υπάρχει, όμως, και ένας πιο πρακτικός υπολογισμός.

Προτεραιότητα του Πούτιν, σύμφωνα με αναλυτές, παραμένει η Ουκρανία – και η διατήρηση μιας καλής σχέσης με τον Τραμπ σε αυτό το μέτωπο υπερτερεί κατά πολύ της τύχης του Καράκας. Παρά τις ρωσικές δεσμεύσεις υπέρ του Μαδούρο, το Κρεμλίνο δεν είχε ουσιαστική διάθεση να ρισκάρει τη δυσαρέσκεια του Τραμπ για ένα μακρινό θέατρο εξελίξεων.

“Ο Πούτιν και ο Τραμπ επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή σε ένα πολύ πιο κρίσιμο ζήτημα για τη Μόσχα: την Ουκρανία. Και παρά τις συμπάθειες του Κρεμλίνου προς το Καράκας, είναι απίθανο να ανατρέψει ένα πολύ μεγαλύτερο στρατηγικό παιχνίδι με έναν κρίσιμο εταίρο για κάτι που θεωρεί δευτερεύον”, δήλωσε ο Λουκιάνοφ.

Κόστη

Παρόλα αυτά, η απώλεια της Βενεζουέλας συνεπάγεται και απτά κόστη για τη Μόσχα. Αν αναδειχθεί μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση στο Καράκας, Αμερικανοί στρατιωτικοί και αμυντικοί ειδικοί θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγάλο μέρος του οπλοστασίου των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων ρωσικών συστημάτων που παραδόθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300VM που παραδόθηκαν το 2013, καθώς και άγνωστος αριθμός συστημάτων Pantsir και Buk-M2 που μεταφέρθηκαν στα τέλη του 2025.

Η Μόσχα έχει επίσης χορηγήσει στη Βενεζουέλα δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγάλο μέρος των οποίων πλέον θεωρείται απίθανο να ανακτηθεί.

Πιο άμεση ανησυχία για τη Ρωσία, ωστόσο, αποτελεί το πετρέλαιο: η αμερικανική πρόσβαση στα τεράστια αποθέματα της Βενεζουέλας θα μπορούσε να πιέσει τις παγκόσμιες τιμές προς τα κάτω, απειλώντας μία από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της Μόσχας.

“Αν οι Αμερικανοί “εταίροι” μας αποκτήσουν πρόσβαση στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Βενεζουέλας, πάνω από το μισό των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου θα καταλήξει υπό τον έλεγχό τους”, έγραψε στο Telegram ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ισχυρός Ρώσος βιομήχανος. “Και φαίνεται πως το σχέδιό τους θα είναι να διασφαλίσουν ότι η τιμή του δικού μας πετρελαίου δεν θα ξεπεράσει τα 50 δολάρια το βαρέλι”.

Παρά ταύτα, ορισμένοι στη Μόσχα διακρίνουν περιθώρια για μια παράδοξη μορφή … αισιοδοξίας. Η απαγωγή του Μαδούρο από τον Τραμπ, υποστηρίζουν, θα μπορούσε να αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και να οδηγήσει σε έναν κόσμο πιο ωμά “του 19ου αιώνα” – όπου η ισχύς, και όχι το δίκαιο, καθορίζει τις εξελίξεις και ο πλανήτης διαιρείται σε ανταγωνιστικές σφαίρες επιρροής, ένα μοντέλο που η Ρωσία υποστηρίζει εδώ και καιρό.

“Η ομάδα Τραμπ είναι σκληρή και κυνική στην προώθηση των συμφερόντων της χώρας της”, έγραψε εγκωμιαστικά ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και μία από τις πιο σκληροπυρηνικές φωνές της. “Η απομάκρυνση του Μαδούρο δεν είχε καμία σχέση με τα ναρκωτικά – μόνο με το πετρέλαιο, και το παραδέχονται ανοιχτά. Ο νόμος του ισχυρότερου είναι σαφώς πιο δυνατός από τη συνηθισμένη δικαιοσύνη”.

Ετικέτες: GuardianΜαδούρορωσια
Share198Tweet124Share35

Σχετικά Άρθρα

Νέο βήμα για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα: Συμμετοχή Chevron στο Block 10
Ενέργεια

Νέο βήμα για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα: Συμμετοχή Chevron στο Block 10

28 Μαΐου 2026
Η ανάρτηση Τραμπ για την ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Διεθνή

Η ανάρτηση Τραμπ για την ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη

18 Μαΐου 2026
Ντράγκι στο Αάχεν: “Είμαστε μόνοι μαζί”
Διεθνή

Ντράγκι στο Αάχεν: “Είμαστε μόνοι μαζί”

15 Μαΐου 2026
Please login to join discussion
No Result
View All Result

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος με υψηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Η γεωπολιτική αναταραχή φρενάρει τις αγορές

από Σταύρος Χαρίτος
3 Ιουνίου 2026

Eurelectric: Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης εξαρτάται από τον εξηλεκτρισμό της βιομηχανίας

Eurelectric: Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης εξαρτάται από τον εξηλεκτρισμό της βιομηχανίας

από Κύνθια Τζώρτζη
3 Ιουνίου 2026

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Συνεισφορά €4,8 δισ. στο ΑΕΠ της Ελλάδα

Στα €58 η τιμή-στόχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Νέα αναβάθμιση από Santander

από Παναγιώτης Ραδής
3 Ιουνίου 2026

CrediaBank: Αγόρασε μέρος του χαρτοφυλακίου Galene

Χρηματιστήριο: Τραπεζικές πιέσεις, μπαίνει στους δείκτες STOXX η Credia

από Σταύρος Χαρίτος
3 Ιουνίου 2026

AΔΜΗΕ: Τα βαριά πορτοφόλια του Λονδίνου και οι επαφές Καράμπελα, Μανουσάκη με τα funds

ΑΔΜΗΕ: Από το Λονδίνο στη Wall Street και με φόντο τον FTSE 25

από Σταύρος Χαρίτος
3 Ιουνίου 2026

ENTSO – E: Eπάρκεια για το καλοκαίρι αλλά ανησυχία για τους καύσωνες και τις πυρκαγιές

ENTSO – E: Eπάρκεια για το καλοκαίρι αλλά ανησυχία για τους καύσωνες και τις πυρκαγιές

από Μανταλένα Πίου
3 Ιουνίου 2026

Tα 4 βασικά κριτήρια στους διαγωνισμούς για τα θαλάσσια αιολικά

Tα 4 βασικά κριτήρια στους διαγωνισμούς για τα θαλάσσια αιολικά

από Μανταλένα Πίου
3 Ιουνίου 2026

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στις παρυφές των 1.400 μονάδων

Χρηματιστήριο: Ποια blue chips κράτησαν τον δείκτη

από Σταύρος Χαρίτος
2 Ιουνίου 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χρηματιστήριο: Όλα τα βλέμματα σε ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Μυτιληναίος: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων συνεργασιών Metlen-ΔΕΗ

Τζαννετάκης – Motor Oil: Πολλούς μήνες θα χρειαστεί η αγορά για να επανέλθει στην κανονικότητα

Ο ΗΡΩΝ φέρνει την έξυπνη χρέωση ενέργειας με το ΗΡΩΝ Happy Hour

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με ώθηση από τα τραπεζικά πακέτα και το διεθνές κλίμα

Business Energy

© 2024 Business Energy
Developed by D3 Solutions

Χρήσιμα links

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Όροι Χρήσης

Ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • Περιβάλλον
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • Αγορές
    • Χρηματιστήριο
  • SUSTAINABILITY
  • REAL ESTATE
  • MAGAZINE
  • LIVE Η ΚΙΝΗΣΗ

© 2024 Business Energy
Developed by D3 Solutions