Eνστάσεις από τον ΕΣΑΗ για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
Eνστάσεις για τη συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στου σταθμού Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού για το σκοπό της τηλεθέρμανσης του Δήμου Κοζάνης, εκφράζει ο Σύνδεσμος των ιδιωτικών εταιριών παραγωγής ρεύματος (ΕΣΑΗ) στο πλαίσιο διαβούλευσης που διενεργήθηκε από τη ΡΑΑΕΥ.
Για το συγκεκριμένο θέμα η αγορά έχει διατυπώσει πολλές φορές τις επιφυλάξεις της, επειδή οι μονάδες αυτές παίρνουν εντολές προτεραιότητας από τον ΑΔΜΗΕ ανεξαρτήτως του εάν οι προσφορές τους στην αγορά είναι ανταγωνιστικές.
Στην επιστολή που κατέθεσε ο ΕΣΑΗ στη ΡΑΑΕΥ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τους κανόνες συμμετοχής των μονάδων του Αγίου Δημητρίου στην Αγορά Επόμενης Ημέρα και στην Προημερήσια Αγορά, τονίζει κατά ότι η κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης του Δήμου Κοζάνης από τις λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου πρέπει να υλοποιείται πρωτίστως μέσω της αγοράς ηλεκτρισμού. Επίσης αναφέρει ότι όποιες ρυθμιστικές παρεμβάσεις είναι αναγκαίες πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο που να προκαλούν τη μικρότερη δυνατή στρέβλωση στην κανονική λειτουργία της αγοράς.
Ας σημειωθεί ότι για να συνεχιστεί ομαλά η παροχή τηλεθέρμανσης στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, τον περασμένο Οκτώβριο υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ του ΥΠΕΝ, της ΔΕΗ και των Δήμων της περιοχής, για τη διευθέτηση των χρεών προς τη ΔΕΗ, αλλά και για τον προσδιορισμό των μονάδων που θα παρέχουν θερμική ενέργεια. Η συμφωνία προβλέπει ότι από το 2026 θα τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ, ενώ στο μεσοδιάστημα τηλεθέρμανση θα παρέχουν οι τρεις μονάδες του σταθμού που απομένουν, (Άγιος Δημήτριος ΙΙΙ και IV ισχύος 283 MW η κάθε μία, καθώς και Άγιος Δημήτριος V ισχύος 342 MW) , καθώς και η Πτολεμαΐδα 5 Οι μονάδες του σταθμού Αγίου Δημητρίου προβλέπεται να σβήσουν στο τέλος του 2025 και η Πτολεμαΐδα 5 σχεδιάζεται να αποσυρθεί το 2026.
Οσον αφορά στη συμμετοχή των μονάδων του σταθμού Αγίου Δημητρίου στην αγορά ηλεκτρισμού, ο ΕΣΑΗ ζητά τα εξής:
Πρώτον: Η ποσότητα της ενέργειας που εντάσσεται στην υποχρεωτική λειτουργία των μονάδων να αντιστοιχεί στο τεχνικό ελάχιστο τους και οποιαδήποτε απαιτούμενη αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού του Σταθμού Αγίου Δημητρίου για σκοπούς αυξημένης ζήτησης θερμικής ενέργειας θα πραγματοποιείται μέσω της λειτουργίας της αγοράς.
Δεύτερον: Να αποσαφηνιστεί η περίπτωση όπου η χρήση των εντολών προτεραιότητας συνεπάγεται την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων σε επίπεδα άνω του εκτιμώμενου μεταβλητού κόστους και το «υπερ»-έσοδο που προκύπτει να κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Τρίτον: Να εξαιρεθούν οι συγκεκριμένες λιγνιτικές μονάδες από την κατοχύρωση εφεδρειών και την ενεργοποίηση ενέργειας εξισορρόπησης προκειμένου να μην στρεβλωθεί περαιτέρω η απονομή εφεδρειών στους υπόλοιπους πόρους του συστήματος.