Στο 60% η συμμετοχή των ΑΠΕ τον Απρίλιο
Σε ποσοστό 60% κάλυψαν οι ΑΠΕ τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο, η οποία ήταν και αυξημένη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Μάλιστα, περίπου στο ίδιο ποσοστό και πιο συγκεκριμένα σε 59,14% φθάνει σήμερα στη χονδρική αγορά η κάλυψη του ενεργειακού μείγματος από ΑΠΕ.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΑΔΜΗΕ, ο Απρίλιος, εκτός από την υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ χαρακτηρίστηκε από αύξηση των εισαγωγών και μείωση της εγχώριας παραγωγής.
Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,37% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024 και ανήλθε σε 3.675 GWh. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 14,67% και ανήλθε σε 3.241 GWh και η διαφορά καλύφθηκε από εισαγωγές, με το ισοζύγιο των διασυνδέσεων να διαμορφώνεται στις 433 GWh. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 75,22%, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 71,94%.
Στη μείωση της εγχώριας παραγωγής συνετέλεσαν και οι περικοπές έγχυσης ηλεκτρισμού από τις ΑΠΕ, μία κατάσταση που συνεχίστηκε τον Μάιο και θα συνεχίζεται, όσο η εγχώρια κατανάλωση παραμένει σχετικά περιορισμένη λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή σήμερα υποχωρεί κατά 38,95% στα 41,27 ευρώ/MWh, λόγω των πολλών ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρας που διαμορφώθηκαν μηδενικές τιμές, εξ αιτίας της μεγάλης παραγωγής των ΑΠΕ. Η χαμηλότερη οριακή τιμή ήταν 0,04 ευρώ/MWh και η υψηλότερη οριακή τιμή τα 85 ευρώ/MWh.
Όσον αφορά στις εξελίξεις στην αγορά λιανικής τον Απρίλιο, από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ προκύπτει ότι η ΔΕΗ συνέχισε να χάνει μερίδια με την Metlen να σταθεροποιείται πάνω από το 20% , με αυξητικές τάσεις.
Στο σύνολο της αγοράς το μερίδιο της ΔΕΗ τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 49,90%, της Metlen στο 20,07%, της ΗΡΩΝ στο 10,79% και της Elpedison σε 5,58%. Ακολουθούν η NRG με 4,15%, το Φυσικό Αέριο με 3,41%, η Ζενίθ με 2,85% και η Volton με 1,02%., ενώ οι υπόλοιπες εταιρίες μοιράζονται το 2,33% της αγοράς με μερίδιο κάτω του 1% η κάθε μία.
Στην Υψηλή Τάση, η Metlen που τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη και πλέον ενεργοβόρα βιομηχανία της χώρας την Αλουμίνιον της Ελλάδος συνεχίζει να έχει την πρώτη θέση με ποσοστό 42,1% (συν 0,93% της Volterra), έναντι 37,5% του προηγούμενου μήνα. . Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΔΕΗ με μερίδιο 32,8% και ακολουθούν η Ηρων με 16,8% και η Elpedison με 7%. Οι υπόλοιπες εταιρίες μοιράζονται το 1,3%
Στη Μέση Τάση, που κυρίως ηλεκτροδοτεί επιχειρήσεις, η ΔΕΗ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο με 31,9% και ακολουθούν η Metlen με 22,9% (συν 1,82% της Volterra), η Ήρων με 17,3%, η Φυσικό Αέριο με 8,7%, η NRG με 7,3% και η Elpedison με 6,7%. Οι υπόλοιποι παίκτες μοιράζονται το 6,1% της αγοράς.
Στη Χαμηλή Τάση, που αφορά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις η ΔΕΗ κυριαρχεί με μερίδιο 61,4% και ακολουθούν η Metlen με 12,8%, η ‘Ήρων με 6,7%, η Elpedison με 4,8%, η Ζενίθ με 4,2% και η NRG με 4,2%. Οι υπόλοιποι παίκτες μοιράζονται το 6%.
Τέλος, στη συμβατική παραγωγή η ΔΕΗ αύξησε ο μερίδιο της στο 54,58% τον Απρίλιο, από το 47,76%, που είχε διαμορφωθεί τον Μάρτιο μετά από ένα τρίμηνο συνεχούς υποχώρησης. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Metlen με 22,46%, και ακολουθούν η Elpedison το 11,17% και η Κόρινθος Power , η οπαία μάλιστα κατέγραψε σημαντική άνοδο από 4,57% τον Μάρτιο σε 9,84% τον Απρίλιο. Ο νέος σταθμός Θερμική Κομοτηνής του κοινού σχήματος Motor Oil – ΤΕΡΝΑ, που ολοκληρώνει τη δοκιμαστική λειτουργία, συμμετείχε με μερίδιο μόλις 1,89% ενώ το ποσοστό της Ήρων μειώθηκε στο 0, 06%











