Σκληρή κριτική στη ΔΕΗ από τη ΡΑΑΕΥ για τις αλλαγές στο πράσινο τιμολόγιο
Aυστηρή ανακοίνωση για τις αλλαγές στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου, εξέδωσε χθες η ΡΑΑΕΥ, καθώς προοιωνίζονται μεγάλες αυξήσεις για τους καταναλωτές, δεδομένου ότι η εταιρία θα χορηγεί πλέον τη βασική της χρέωση για καταναλώσεις μέχρι 200 KWh ανά μήνα, από 500 KWh που ίσχύει ως σήμερα. Για μηνιαία κατανάλωση άνω των 200 KWh, o πελάτης θα πληρώνει την υψηλότερη χρέωση από την πρώτη κιλοβατώρα.
Στην ανακοίνωσή της η ΡΑΑΕΥ τονίζει ότι η ενημέρωση των πελατών της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε. για τις επικείμενες τροποποιήσεις του Τιμολογίου Γ1/Γ1Ν (Ειδικού Τιμολογίου) ήταν ελλιπής, καθώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Συο πλαίσιο αυτό κάλεσε τη ΔΕΗ να προβεί άμεσα σε αποστολή πλήρους, συμπληρωματικής ενημέρωσης στους πελάτες, στην οποία να γίνεται αναλυτική αναφορά για τις τιμολογιακές συνέπειες που θα επιφέρει η μείωση του ορίου του 1ου κλιμακίου, αναγράφοντας τις νέες τιμές βάσει των οποίων θα τιμολογείται η κατανάλωση σε περίπτωση υπέρβασης του νέου ορίου των 200 kWh σε αντιδιαστολή με τις ισχύουσες. Αναλυτικότερα, η ΡΑΑΕΥ αναφέρει στην ανακοίνωσή της:
“Η εταιρεία ΔΕΗ Α.Ε. από την 1η Αυγούστου 2025, αποφάσισε να τροποποιήσει τους όρους του Ειδικού «Πράσινου» Τιμολογίου της με την εμπορική ονομασία «Γ1/Γ1Ν». Οι εν λόγω τροποποιήσεις θεωρούνται ουσιώδεις καθώς άπτονται της τιμολόγησης. Ειδικότερα:
- To όριο του 2ου κλιμακίου κατανάλωσης θα προσαρμοστεί από 500 kWh σε 200 kWh. Επομένως στην περίπτωση κατά την οποία η μηνιαία κατανάλωση είναι μεγαλύτερη των 200kWh, ο καταναλωτής θα τιμολογηθεί με την τιμή του 2ου κλιμακίου αναδρομικά από την 1η kWh.
- Η Βασική Τιμή Προμήθειας για μηνιαία κατανάλωση από 0-200kWh (1ο κλιμάκιο) θα προσαρμοστεί σε 0,140 €/kWh.
- Η Βασική Τιμή Προμήθειας για μηνιαία κατανάλωση μεγαλύτερη των 200kWh θα προσαρμοστεί σε 0,172 €/kWh από την 1η kWh κατανάλωσης.
- Επισημαίνεται ότι το Τιμολόγιο Γ1/Γ1Ν της ΔΕΗ Α.Ε. δεν είναι σταθερό. Αυτό σημαίνει ότι οι ανωτέρω τιμές αφορούν μόνο στη Βασική Τιμή Προμήθειας και δεν περιλαμβάνουν τις επιπλέον χρεώσεις του μηχανισμού διακύμανσης της τιμής.
- Εισάγεται νέος όρος σύμφωνα με τον οποίο η Βασική Τιμή Προμήθειας μπορεί να περιλαμβάνει εκπτώσεις, οι οποίες θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Εταιρείας, έως την 1η ημέρα του μήνα κατανάλωσης στον οποίον αφορούν. Για να αποδοθεί το σύνολο της έκπτωσης, πρέπει (α) να έχει εξοφληθεί εγκαίρως ο προηγούμενος λογαριασμός κατανάλωσης και (β) να έχει ενεργοποιηθεί και διατηρηθεί ενεργή η υπηρεσία myΔΕΗ. Η έκπτωση μειώνεται κατά 5% αν υπάρξει καθυστέρηση στην εξόφληση ή αν δεν έχει ενεργοποιηθεί ή διατηρηθεί ενεργή η υπηρεσία myΔΕΗ. Εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι δύο ανωτέρω περιπτώσεις η έκπτωση μειώνεται κατά 10%, χωρίς ωστόσο να μπορεί να λάβει αρνητική τιμή.”











