Χρηματιστήριο: Ποσοστό ρεκόρ 75% των blue chips ελέγχουν οι ξένοι επενδυτές
Με συμμετοχή ρεκόρ που προσεγγίζει το 75% (ούτε στα χρόνια του μνημονίου δεν είχε συμβεί αυτό που οι αξίες στο Χ.Α. είχαν γκρεμιστεί) , οι ξένοι επενδυτές είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση της αγοράς, έχοντας ρίξει περισσότερα από 574 εκατ. ευρώ ως καθαρές εισροές κεφαλαίων από την αρχή του χρόνου. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Χ.Α., επιβεβαιώνοντας το οξύ ενδιαφέρον για τις ελληνικές αξίες και τις προοπτικές της αγοράς μας και της οικονομίας. Πάνω από 68% ανέρχεται η συμμετοχή των ξένων, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, για το σύνολο της αγοράς, με τις καθαρές εισροές κεφαλαίων να είναι και πάλι σημαντικές, πάνω από 454 εκατ. Ευρώ! Οι κινήσεις αυτές δεν περνούν απαρατήρητες από τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές που μοιάζουν να θέλουν να πάρουν αυτό που δικαιούνται από το ράλι της αγοράς κατά 33,7% από την αρχή του χρόνου και πάνω από 110% για επιλεγμένες τραπεζικές μετοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο άνοιξαν πάνω από 2000 κωδικοί καιόσο η αγορά παραμένει “ζεστή”, η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Συγκεκριμένα τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούνιο, δημιουργήθηκαν 2.080 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 2.334 νέους λογαριασμούς τον Μάϊο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν 3,58 δις (3,15% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ διαμορφώθηκε στο τέλος του μήνα στα 113,67 δις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,24%, σε σχέση με τα επίπεδα του Μαΐου (€113,40 δις).
Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (και όχι τα στοιχεία των χρηματιστηριακών) η αξία συναλλαγών για τον Ιούνιο 2025 έφτασε τα 4,131 δισ. σημειώνοντας μείωση κατά 8,07% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν 4,493 δισ., ενώ σε σχέση με τον Ιούνιο 2024 που η αξία συναλλαγών ήταν 2,336 δισ., σημειώθηκε αύξηση 76,81%.
Οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν καθαρές εισροές ύψους 3,07 εκατ. κατά το μήνα Ιούνιο 2025, σε αντίθεση με τους εγχώριους επενδυτές οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους 3,07 εκατ. τον Ιούνιο. Αυτο, ενώ οι ξένοι τζίραραν πάνω από… 5 δις. Ευρώ στην αγορά!
Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 68,81% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 31,19% για τους Ημεδαπούς.
Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για το μήνα Ιούνιο 2025 ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 19,27 δις, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου 11,27 δις και η Γερμανία με αξία χαρτοφυλακίου 7,16 δις.
Τέλος, οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν το 61,9% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Ιούνιο 2025 (σε σχέση με το 62,1% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι εγχώριοι επενδυτές , πραγματοποίησαν το 38,1% των συναλλαγών (σε σχέση με το 37,9% τον προηγούμενο μήνα).











