Σταθεροποιητικές κινήσεις μετά τη διόρθωση της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο.
Με ένα μικρό προβάδισμα των αγοραστών κινείται η αγορά της Αθήνας μετά τη διόρθωση που διέκοψε το ανοδικό σερί του Αυγούστου, την ώρα που οι επενδυτές διεθνώς δείχνουν να έχουν κατεβάσει ρυθμούς αναμένοντας εξελίξεις στο ουκρανικό και την ομιλία Πάουελ στο Τζάκσον Χολ.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 2.096 μονάδες με οριακή άνοδο 0,2% και τον τζίρο στα 18 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 4,6 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 2.300 μον. με 0,23%, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 5.280 μον. με +0,21%, όπως και ο FTSEM της μεσαίας που έκλεισε στις 2.960 μον. με +0,25%.
Χτες η Λεωφόρος Αθηνών προχώρησε σε διόρθωση που οδήγησε τον ΓΔ χαμηλότερα των 2.100 μονάδων (-1,59%) και μένει να φανεί αν οι ρευστοποιήσεις ολοκληρώθηκαν ή έχουν ξεμείνει χαρτοφυλάκια που θέλουν να επωφεληθούν από την πρόσφατη αύξηση των αποτιμήσεων κατά το εννιάμερο ράλι του Αυγούστου.
Η στόχευση πάντως στις συστημικές τράπεζες, που έκαναν σχεδόν τα 6/10 του τζίρου της ημέρας (135,5 εκατ. εκ των 240 εκατ. σχεδόν) υποδήλωσε με αρκετή σαφήνεια μία διάθεση κατοχύρωσης κερδών, με το κλίμα διεθνώς να είναι πλέον υποτονικό την τρέχουσα εβδομάδα καθώς, έστω και αργά, οι επενδυτές δείχνουν να έχουν μπει πλέον σε “Αυγουστιάτικους” ρυθμούς, την ώρα που αξιολογούν τις εξελίξεις γύρω από το ουκρανικό.
Η χτεσινή συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ με ομόλογό του της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι και κατόπιν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή και των ευρωπαίων ηγετών που συνόδευσαν τον δεύτερο στην Ουάσιγκτον, δεν είχε μεν κάποια απτή πρόοδο (με τη μορφή επίσημων ανακοινώσεων ή έστω δηλώσεων που να διαφωτίζουν) ωστόσο η γενική εικόνα δείχνει ότι αναμένονται εξελίξεις.
Από εκεί και πέρα οι επενδυτές διεθνώς αναμένεται να κινηθούν κατά βάση επιφυλακτικά τις επόμενες ημέρες καθώς η εβδομάδα ολοκληρώνεται με την ομιλία του αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη Τζέι Πάουελ στο ετήσιο συμπόσιο της Fed στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, η οποία είθισται να αποτελεί έναν άτυπο οδικό χάρτη για την πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας για τη νέα “σεζόν”. Με την προσοχή φυσικά εστιασμένη απόλυτα στο τι θα πει για τα επιτόκια.











