Φθηνότερα τα μπλε τιμολόγια ηλεκτρισμού από τα κυμαινόμενα τον Αύγουστο
Tα σταθερά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο στη χώρα μας είχαν κατά μέσον όρο χαμηλότερη τιμή από τη μέση τιμή των κυμαινόμενων συμβολαίων, σύμφωνα με τη σχετική μηνιαία ανάλυση της εταιρίας ΗΕΡΙ.
Μάλιστα η Ελλάδα είναι η μία από τις τέσσερις χώρες, σε σύνολο 15 για τις οποίες η ΗΕΡΙ διαθέτει σχετικά στοιχεία, που τα σταθερά, ήταν φθηνότερα από τα κυμαινόμενα τιμολόγια. Οι άλλες τρεις χώρες είναι η Γερμανία, η Βρετανία και η Ολλανδία.
Συνολικά πάντως στις 15 χώρες, η μέση τιμή των σταθερών συμβολαίων τον Αύγουστο ήταν υψηλότερη της μέσης τιμής των κυμαινόμενων κατά 1,99 σεντς/KWh, με τη μέση τιμή των σταθερών να διαμορφώνεται στα 30,62 σεντς/KWh(συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων για τα δίκτυα και άλλων ενεργειακών τελών και φόρων) και των κυμαινόμενων στα 28,63 σεντς/KWh. Ωσόσο ο αριθμός των καταναλωτών που επιλέγουν προϊόντα σταθερής τιμολόγησης αυξήθηκε, συνεχίζοντας την τάση που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες,
Στην Ελλάδα η μέση τιμή του ρεύματος ( συμπεριλαμβανομένων των τελών για τα δίκτυα, άλλων ενεργειακών χρεώσεων και φόρων) ανήλθε τον Αύγουστο στα 24,86 σεντς/KWh, κάτω από το μέσο όρο των 27 χωρών της ΕΕ ( 27,40 σεντς/KWh) και του αντίστοιχου μέσου όρου των 33 χωρών της Ευρώπης που συμμετέχουν στην έρευνα (26,15 σεντς/KWh).
Tον Ιούλιο στην Ελλάδα η αντίστοιχη μέση τιμή είχε διαμορφωθεί στα 25,20 λεπτά/KWh.
Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΕΡΙ από την ανάλυση των τιμολογίων σε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος κατά μέσον όρο έχουν αυξηθεί κατά 6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2024 και οι λογαριασμοί φυσικού αερίου κατά 4%. Σε σχέση όμως με τον Ιούλιο του 2025 , η μέση τελική τιμή ηλεκτρισμού στην Ευρώπη κατέγραψε μία ελαφρά υποχώρηση, με περίπου το 1/3 των χωρών που εξετάστηκαν να παρουσιάζει αύξηση, κυρίως στη Σκανδιναβία και στη Βαλτική, άλλο 1/3 να καταγράφει μείωση και στις υπόλοιπες οι τιμές να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
Το Βερολίνο και η Βέρνη είναι έχουν τους υψηλότερους λογαριασμούς, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται το Κίεβο, η Βουδαπέστη και το Βελιγράδι. Το κόστος ηλεκτρισμού για έναν καταναλωτή διαφοροποιείται ως και 4 φορές ανάλογα με τη πόλη και τη χώρα που ζει.
Οι πιο σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο ήταν :
• Αύξηση τιμής 7% στο Ελσίνκι και το Όσλο, λόγω αύξησης της χρέωσης, αύξηση στο Ταλίν (Εσθονία) κατά 5% λόγω αυξήσεων στις χρεώσεις ενέργειας και διανομής, στις Βρυξέλλες κατά 3%, στο Βουκουρέστι κατά 2% λόγω αύξησης του ΦΠΑ στο 21%, καθώς και αύξηση 2% στη Ρίγα (Λετονία) και το Βίλνιους (Λιθουανία). Ανιθέτως μείωση κατά 4% του λογαριασμού ρεύματος καταγράφηκε στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), λόγω μειώσεων των χρεώσεων ενέργειας και διανομής και στο Άμστερνταμ (-3%).
Τέλος, σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) η κατάταξη της χώρας μας αλλάζει σημαντικά, καθώς διαμορφώνεται στις 30,59 μονάδες, αρκετά υψηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ (27,40 μονάδες ) και από το μέσο όρο των 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών (26,15 μονάδες).











