Φυσικό Αέριο: Σημαντικό βήμα για την ενεργοποίηση του κάθετου διαδρόμου
Σημαντικό βήμα για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας στην Ουκρανία και την πλήρη ενεργοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου έγινε χθες με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Naftogaz, της κρατικής εταιρίας αερίου της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης- εξπρές στην Αθήνα του προέδρου της χώρας Βολοντιμίρ Ζελένσκυ και της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η συμφωνία, που έρχεται μία εβδομάδα μετά το ενεργειακό συνέδριο P-TEC στην Αθήνα και την ανοικτή στήριξη της Ουάσινγκτον στον Κάθετο Διάδρομο, αφορά σε Δήλωση Προθέσεων των δύο εταιριών για την προμήθεια φυσικού αερίου στην ουκρανική αγορά κατά την περίοδο Δεκέμβριος 2025 -Μάρτιος 2026.
Σύμφωνα με τη ανακοίνωση των δύο εταιρών, η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά ποσοτήτων αμερικανικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) μέσω του προϊόντος “Route 1” από τον Κάθετο Διάδρομο, που ξεκινά από την Ελλάδα και καταλήγει στην Ουκρανία, μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Μολδαβίας.
Λεπτομέρειες για την ποσότητα του αερίου δεν ανακοινώθηκαν. ‘Έτσι αναμένεται με ενδιαφέρον η δημοπρασία για το “Route 1”, που θα διεξάγει ο ΔΕΣΦΑ τη. Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου με στόχο την παράδοση αερίου στην Ουκρανία τον Δεκέμβριο. Στις έξι προηγούμενες μηνιαίες δημοπρασίες δεν είχε διαπιστωθεί ενδιαφέρον από τους traders για το προϊόν, με εξαίρεση την 6η δημοπρασία του Οκτωβρίου, οπότε η απορρόφηση ήταν σαφώς βελτιωμένη, αντανακλώντας και τις μεγάλες εκπτώσεις στα τέλη διέλευσης του αερίου, που αποφάσισαν οι Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ), της Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), της Ρουμανίας (Transgaz), της Μολδαβίας (VestMoldTransgaz) και της Ουκρανίας (GTSOU).
Το “Route 1” αφορά σε αμερικανικό LNG που θα εκφορτώνεται και θα επαναεριοποιείται στις εγκατσστάσεις της Ρεβυθούσας. Στις προθέσεις του ΔΕΣΦΑ είναι να διαθέσει με δημοπρασίες δύο ακόμα προϊόντα, το Route 2 για αμερικανικό LNG από το FSRU της Αλεξανδρούπολης και το Route 3 για αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ.
‘Όπως τονίστηκε στην ανακοίνωση των δύο εταιριών “οι κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ελλάδας αναβαθμίζουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, και διασφαλίζουν σταθερές ροές φυσικού αερίου κατά μήκος του Κάθετου Διαδρόμου.” Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς υπογράμμισε τη συμβολή του Κάθετου Διαδρόμου στην περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία και στην ενσωμάτωση της αγοράς σε μια κρίσιμη συγκυρία, χαρακτηρίζοντας την «γέφυρα ενέργειας» μεταξύ των υποδομών της Ελλάδας και της Ουκρανίας. “Η προμήθεια του αμερικανικού LNG θα πραγματοποιηθεί μέσω της εταιρείας ATLANTIC – SEE, στην οποία η ΔΕΠΑ μετέχει με 40%, σηματοδοτώντας την προσήλωση της ΔΕΠΑ, στην παροχή πρακτικών και ασφαλών ενεργειακών λύσεων σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο κ. Sergii Koretskyi, Διευθύνων Σύμβουλος της Naftogaz, υπογράμμισε ότι η συμφωνία ανοίγει έναν ακόμη αξιόπιστο δρόμο εισαγωγών για τον επερχόμενο χειμώνα και διευρύνει σταθερά τη γεωγραφία των προμηθειών της χώρας.
Ας σημειωθεί ότι την υπογραφή της συμφωνίας είχε προαναγγείλει νωρίτερα- πριν την άφιξη του κ. Ζελένσκυ στην Αθήνα- το Κιέβο. Συνολικά οι ανάγκες της Ουκρανίας σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 2 δισ. κμ ετησίως και η χρηματοδότηση των προμηθειών αυτών έχει ήδη εξασφαλιστεί από πόρους και εγγυήσεις της ΕΕ, καθώς και τη στήριξη των ΗΠΑ.
Την ικανοποίηση της για τη συμφωνία εξέφρασε και η πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλυ Γκιλφόιλ με ανάρτηση της . «Αυτό το επίτευγμα βασίζεται σε πρόσφατες συμφωνίες που θα φέρουν αμερικανικό φυσικό αέριο στους Ευρωπαίους εταίρους μας, δημιουργώντας τις τόσο αναγκαίες εναλλακτικές λύσεις στην ρωσική ενέργεια» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια. Είναι τόσο απλό” είπε, χαρακτηρίζοντας ιστορική την υπογραφή – την οποία και παρακολούθησε. Αργότερα συναντήθηκε και με τον Ουκρανό πρόεδρο
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με τον κ. Ζελένσκυ, εξέφρασε εκ νέου την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ρόλο της χώρας μας στην ευρωπαϊκή και περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και στην ενεργειακή θωράκιση της Ουκρανίας.
Τόνισε ότι ο Κάθετος Διάδρομος προσφέρει στην Ουκρανία πρόσβαση σε διαφοροποιημένες και αξιόπιστες πηγές ενέργειας και καθιστά την Ελλάδα κόμβο τροφοδοσίας της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Χαρακτήρισε τις συμφωνίες που υπεγράφησαν κομβικές για την ενεργειακή σταθερότητα της περιοχής. Τόνισε ότι η χώρα μας καθίσταται πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για την Ουκρανία και ότι αυτές οι εξελίξεις συμβάλλουν καθοριστικά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με την Αλεξανδρούπολη να λειτουργεί ως σημείο «κλειδί» και για τη μεταφορά συμμαχικής και ανθρωπιστικής βοήθ
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις συνομιλίες για την προμήθεια αερίου, επισημαίνοντας ότι οι κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της χώρας του γίνονται καθημερινά στόχος ρωσικών και κορεατικών πυραύλων και drones. Ανέφερε ότι οι προμήθειες αερίου ξεκινούν τον Ιανουάριο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και ταχείες συμφωνίες με αμερικανικές εταιρείες. Τέλος ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη συμβολή του στην υλοποίηση του σχεδίου μέσω της Ελλάδας.











