Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απέχουν ακόμη πολύ από το να μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως την πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό μίγμα της Γαλλίας, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της διεύθυνσης πυρηνικής ενέργειας της γαλλικής δημόσιας επιχείρησης ενέργειας EDF, ο Ντομινίκ Μινιέρ.
Ο Μινιέρ έκρινε ότι μια μελέτη που εκπόνησε ο γαλλικός Οργανισμός Διαχείρισης Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ADEME), σύμφωνα με την οποία η Γαλλία θα μπορούσε να εξασφαλίζει έως και το 100% της ενέργειας που καταναλώνει από ανανεώσιμες πηγές ως το 2050, με το ίδιο κόστος που καταβάλλει για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, που καλύπτει πάνω από τις μισές ανάγκες της σε ηλεκτρισμό, δεν είναι ρεαλιστική.
«Αρκετά από τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης δεν βασίζονται σε τεχνολογικές πραγματικότητες», είπε ο Μινιέρ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της EDF, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Η υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ είχε αποφασίσει να καθυστερήσει η δημοσίευση της αμφιλεγόμενης μελέτης του ADEME: δεν κυκλοφόρησε παρά αφού η Εθνοσυνέλευση ψήφισε, το περασμένο καλοκαίρι, τον νόμο για την ενεργειακή μετάβαση. Βάσει αυτού του νόμου, το Παρίσι θα αυξήσει τις δαπάνες του για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όμως προβλέπει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα της ενέργειας που καταναλώνει η Γαλλία θα προέρχεται από πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς.
«Δεν πιστεύουμε σε ένα (ενεργειακό) μίγμα αποτελούμενο κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες στον (χρονικό) ορίζοντα που υποδεικνύεται (από τον ADEME). Πάντως, θέλουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των αντιδραστήρων μας ώστε να επιτρέψουμε τη σταδιακή αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μίγμα», ανέφερε ο Μινιέρ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντικατάσταση της πυρηνικής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές, όπως συνέβη στη Γερμανία, καταλήγει να αυξάνει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Ο Μινιέρ επισήμανε ότι η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας 80 γιγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες στη Γερμανία ισούται με 1,3 φορά το παραγωγικό δυναμικό της Γαλλίας από τα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά της εργοστάσια, αλλά στην πραγματικότητα παράγεται τρεις ως τέσσερις φορές λιγότερη ενέργεια, διότι οι ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις λειτουργούν μόνο το 15% του χρόνου, έναντι ενός 80% των πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με τον Μινιέρ, το 2010 η Γαλλία εξέπεμψε 10 φορές λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στο περιβάλλον από ό,τι η Γερμανία, αλλά καθώς το Βερολίνο στράφηκε στον λιγνίτη και στον άνθρακα για να αντισταθμίσει το κλείσιμο πυρηνικών σταθμών, η Γαλλία εκπέμπει πλέον 30 φορές λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.