Σενάρια για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, του τέλους για τις ΑΠΕ που πληρώνουμε στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και νέο κούρεμα στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών έχουν αρχίσει να ακούγονται και πάλι καθώς το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ αυξάνει επικίνδυνα με προοπτική να φθάσει τα 250 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.
Τον γόρδιο δεσμό καλούνται να λύσουν η ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας, καθώς ο μηδενισμός του ελλείμματος αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση του ελλείμματος ανά εξάμηνο και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων.
Το προηγούμενο σχέδιο, που σύμφωνα με έγκυρες πηγές επεξεργαζόταν η ΡΑΕ, με την επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο σύστημα διαμόρφωσης των τιμών στη χονδρική αγορά «ναυάγησε» μετά την κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, το οποίο προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή, όπως προβλέπει ο νόμος, που ψηφίστηκε τελευταία στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.
Στόχος του μέτρου αυτού ήταν να μετακυλήσει ένα μέρος του κόστους του ΕΤΜΕΑΡ στους προμηθευτές ενέργειας, μέσω της Οριακής Τιμής Συστήματος και των προμηθειών ηλεκτρισμού από τη χονδρική αγορά.
Το ΕΤΜΕΑΡ καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της χονδρικής τιμής (ΟΤΣ) και των εγγυημένων τιμών ανά μορφή ΑΠΕ, βάσει των οποίων αποζημιώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας. Η μεγάλη πτώση της ΟΤΣ φέτος, εξ αιτίας της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου, είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση της διαφοράς ανάμεσα στις δύο τιμές και τη διόγκωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού.
Μέχρι σήμερα ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο βάρυνε απ'ευθείας τους καταναλωτές, ενώ με τις παρεμβάσεις που μελετούσε η ΡΑΕ το έξτρα κόστος από τον φόρο θα μετακυλιόταν στους προμηθευτές ηλεκτρισμού, οι οποίοι αναλόγως με την εμπορική πολιτική τους, θα αποφάσιζαν αν θα το μετέφεραναυτούσιο στους πελάτες τους ή θα απορροφούσαν ένα μέρος του. Με την κατάργηση του ΕΦΚ το μέτρο βγήκε από το τραπέζι.
Οι λύσεις που προβάλλουν πλέον, αφορούν στην αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ – το οποίο ας σημειωθεί η ΡΑΕ μείωσε τις αρχές της φετινής χρονιάς- , σε νέο κούρεμα των εγγυημένων τιμών των ΑΠΕ και κυρίως ορισμένων φωτοβολταϊκών υψηλής απόδοσης και σε περεμβάσεις σε άλλες πηγές που μπορούν να τροφοδοτήσουν τον Ειδικό Λογαριασμό, όπως τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων, η χονδρική αγορά κλπ.
Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται πάντως να ληφθούν σύντομα, ίσως και να συνοδεύσουν τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος που εξήγγειλε πρόσφατα η ΔΕΗ και δεν αποκλείεται να αφορούν σε ένα συνδυασμό μέτρων, άλλα που θα αποφασίσει η ΡΑΕ και άλλα το υπουργείο.