Ούτε ένα ελληνικό ενεργειακό πρότζεκτ δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τις 24 ενεργειακές επενδύσεις που εντάχθηκαν στο πακέτο Γιούνκερ μέσα στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του και θα απορροφήσουν το 29% της διαθέσιμης χρηματοδότησης για τον ενεργειακό τομέα, όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μόνη ελληνική συμμετοχή στο πακέτο Γιούνκερ αφορά στον αγροτοδιατροφικό τομέα, και συγκεκριμένα στην επένδυση της Creta Farm.
Ωστόσο, η Ελλάδα μαζί με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία συγκαταλέγονται στις χώρες απ όπου προέρχονται τα περισσότερα ενεργειακά επενδυτικά σχέδια, που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα ΕΙΡΡ. .
Το ΕΙΡΡ ( Ευρωπαικό Πόρταλ Επενδυτικών Πρότζεκτ- European Investment Project Portal) λειτουργεί συμπληρωματικά στον χρηματοδοτικό μηχανισμό του πακέτου Γιούνκερ (EFSI- Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων), αποτελώντας την πλατφόρμα που προσφέρει η ΕΕ για να διευκολύνει, να κάνει πιο προβλέψιμες και ελκυστικές τις επενδύσεις. Οι ενδιαφερόμενοι τόσο από δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνική βοήθεια και να προσελκύσουν τρίτους εν δυνάμει επενδυτές, εγγράφοντας ένα επενδυτικό σχέδιο στο ΕΙΡΡ και χρησιμοποιώντας τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Συμβουλευτικού Κέντρου ( European Invstment Advisory Hub-EIAH).
Πάνω από το 1/3 των πρότζεκ που έχουν εγγραφεί στο ΕΙΡΡ σχετίζονται με την ενέργεια και κυρίως τις ΑΠΕ και προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Λιθουανία.
Στα ενεργειακά έργα, που έχουν ήδη εγκριθεί για χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ, συγκαταλέγονται πρότζεκτ, όπως καινοτόμα κτίρια υψηλής ενεργειακής αποτελεσματικότητας στη Γαλλία μέχρι ένα νέο αιολικό πάρκο στη Σουηδία. Τα πρότζεκτ αυτά προέρχονται από 11 χώρες της ΕΕ και αφορούν έργα χαμηλής εκπομπής άνθρακα, τα οποία ικανοποιούν τους στόχους των Βρυξελλών για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Πρόσθετες επενδύσεις, συνολικού ύψους 16,9 δισ. ευρώ αναμένεται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια για βιώσιμα και χαμηλών ρύπων ενεργειακά έργα.
«Η φιλοδοξία δημιουργίας της Ενεργειακής 'Ενωσης αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή Γιούνκερ.Τα κεφάλαια που εξοικονομούμε από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου δημιουργούν το χώρο για έξυπνες επενδύσεις στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα, τις ΑΠΕ, την καινοτομία και τις υποδομές της μοντέρνας ενέργειας....
Επίσης ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη μείωση και τη σταδιακή εξάλειψη των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Jyrki Katainen, ενώ ο Επίτροπος για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια ΜιγκέλΑρίας Κανιέτε πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται όταν η αγορά από μόνη της δεν προχωρεί στις επενδύσ είναι η «σοφή» μόχλευση των ιδιωτικών επενδύσεων με τους δημόσιους πόρους, ιδιαίτερα όσον αφορά στην κατασκευή διασυνδέσεων και υποδομών, στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα και τις ΑΠΕ.
Ως το 2030 η Επιτροπή εκτιμά ότι το 1/2 όλου του ηλεκτρισμού στην ΕΕ θα παράγεται από ΑΠΕ και σε 35 χρόνια η αγορά θα είναι ελεύθερη από άνθρακα.