Συνάντηση με στελέχη της αμερικανικής εταιρίας Cheniere για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης, τα οποία φάνηκαν για πρώτη φορά να ενδιαφέρονται για συμμετοχή και στην κατασκευή του έργου, είχε προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Ας σημειωθεί ότι χθες ο υπουργός συνάντησε στο γραφείο του τον κ. Amos Hochstein, τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον οποίο συζήτησε το δίδυμο πρότζεκτ, του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού μεταφοράς αερίου (ICGB) και του τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης.
H συνάντηση με τους εκπροσώπους της Cheniere, της πρώτης εταιρίας που πραγματοποίησε εξαγωγές αμερικανικού LNG, έγινε περίπου προ δεκαπενθημέρου, δηλώνουν καλά πληροφορημένα στελέχη του υπουργείου, προσθέτοντας ότι όχι μόνον έχει ανακάμψει το ενδιαφέρον της εταιρίας για την προμήθεια του σχεδιαζόμενου σταθμού αλλά ότι συζητήθηκε ακόμα και η προοπτική συμμετοχής στην κατασκευή, κάτι που οι Αμερικανοί είχαν αποκλείσει σε προηγούμενες φάσεις.
Το πλωτό τέρμιναλ της Αλεξαδνρούπολης – έργο που προωθεί η Gastrade, του ομίλου Κοπελούζου σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ και πλέον και τη βουλγαρική BEH, καθώς η Σόφια δείχνει ισχυρό ενδιαφέρον-, συνδυάζεται άμεσα με τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό, καθώς θα αποτελέσουν την πύλη εισόδου στα Βαλκάνια αερίου από τρίτες πηγές (εκτός Ρωσίας).
Το φθινόπωρο αναμένεται να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό, από την οποία εξαρτάται άμεσα και η υλοποίηση του τερματικού, ενώ στη τροφοδοσία του νέου σχήματος θα μπορούσε να συμβάλει και ο αγωγός Transadriatic Pipeline, TAP, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Hochstein, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν στον ΤΑΡ όπως και η πορεία πώλησης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στη Socar, την κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν και εκ των βασικών μετόχων του ΤΑΡ.
Πέρα από την είσοδο του αμερικανικού αερίου στα Βαλκάνια, η Ουάσινγκτον φαίνεται να ευνοεί και την προώθηση ισραηλινού LNG..
Ενδιαφέρον για τον νέο κόμβο φυσικού αερίου στη Βόρειο Ελλάδα φαίνεται πως εκδηλώνει και το Ιράν, όπως πρώτη αποκάλυψε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας μετά από συνάντηση που είχε στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό της.
Με τις δεδομένες γεωπολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες που υπάρχουν σήμερα είναι δύσκολονπάντως να φανταστεί κανείς τη συνύπαρξη αμερικανικού, ισραηλινού και ιρανικού LNG.
Χωρίς την πολιτική στήριξη των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον το έργο κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί, αφού υπήρξε μεγάλη δυσκολία στον εντοπισμό ενδιαφερόμενων πελατών για το αέριονπου θα μεταφέρεται στη γειτονική χώρα.
Η τελική πράξη, που θα κρίνει την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού και κατ'επέκταση του τερματικού της Αλεξανδρούπολης, θα παιχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών δέσμευσης χωρητικότητας στον ICGB.