Στάσιμες έμειναν και τον Ιούνιο οι νέες εγκαταστάσεις μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), εκτός από τα αιολικά, εν αναμονή του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, το οποίο εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή., όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού) τον Ιούνιο προστέθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα αιολική ισχύς 3 ΜW, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 1.960MW από 1.857MW τον Μάιο. Συνολικά, στο διάστημα του δωδεκαμήνου Ιούνιος 2016-Ιούνιος 2015 εισήλθε νέα αιολική ισχύς 209 MW.
Aντιθετα τα φωτοβολταϊκά παραμένουν καθηλωμένα στα 2.093 MW, όσο και τον Μάιο και μόλις 1 MW πάνω από τα επίπεδα του Ιουνίου 2015. Ανάλογη είναι η εικόνα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες τα οποία για περισσότερο από ένα χρόνο μένουν στάσιμα στα 351MW.
Σταθεροί στα 224 MW είναι και οι μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί, ενώ στην ισχύ από μονάδες βιομάζας/βιοαερίου προστέθηκε τον Ιούνιο ένα MW, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 53 MW από 52 MW τον Μάιο και 49 MW τον Ιούνιο 2015.
Η συνολική ισχύς των ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα, που περιλαμβάνει την ηπειρωτική χώρα και τα συνδεδεμένα νησιά, έφθασε τον Ιούνιο στα 4.681 MW από 4.467 MW τον Ιούνιο του 2015.
Εν τω μεταξύ, το νομοθετικό πλαίσιο θα αλλάξει ριζικά μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Οι εγγυημένες τιμές καταργούνται για τις περισσότερες κατηγορίες- ουσιαστικά θα ισχύουν μόνον για τις πολύ μικρές μονάδες και τα οικιακά φωτοβολταϊκά- και αντικαθίστανται από τα λεγόμενα feed-in-premium, την οριακή τιμή συστήματος συν ένα πρίμιουμ.
Για την εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών μονάδων θα γίνονται πλέον διαγωνισμοί, με τον πρώτο πιλοτικό διαγωνισμό να αναμένεται να προκηρυχθεί από τη ΡΑΕ εντός του καλοκαιριού.
Ο μόνος τομέας που κινείται σχετικά είναι τα αιολικά, για τα οποία οι νέες τιμές που διαμορφώνονται δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από τις υφιστάμενες. Εξάλλου ο επιμέρους στόχος που έχει θέσει η χώρα για το 2020 όσον αφορά την αιολική ισχύ απέχει ακόμα πολύ από την επίτευξή του.
Το νέο καθεστώς αναμένεται να δώσει ώθηση και στα μικρά αιολικά- για την εγκατάσταση των οποίων ουδέποτε εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που προέβλεπε ο υφιστάμενος, ακόμα νόμος.
Η αλλαγή στο καθεστώς των ΑΠΕ, που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση, ακολουθεί τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που έχουν τεθεί σε ισχύ σε όλη την Ευρώπη, μετά τη φούσκα των επιδοτούμενων τιμών (οι υψηλές εγγυημένες ταρίφες), που οδήγησαν είτε σε μεγάλα ελλείμματα των λογαριασμών που χρηματοδοτούν τις ΑΠΕ, είτε σε πολύ μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ που διαχειρίζεται ο ΛΑΓΗΕ τρέχει φέτος με έλλειμμα άνω των 200 εκατ. ευρώ και για την εξάλειψή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και η ΡΑΕ επεξεργάζονται διάφορα σχέδια, καθώς η τελευταία συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει τον μηδενισμό του ελλείμματος εντός του 2017. Πληροφορίες φέρουν το υπό κατάθεση νομοσχέδιο να περιλαμβάνει μέτρα για τη μεταφορά του κόστους των ΑΠΕ στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να αποκλείεται ένα μέρος του να το επωμιστεί τελικά ο καταναλωτής με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ)